16.2.10

"Καλημέρα Κύριε Μπενάκη"

Με πολλή συγκίνηση έχουμε πληροφορηθεί ότι το blog το επισκέπτεται και το διαβάζει ο καλύτερος δάσκαλος που είχαμε ποτέ, ο καταπληκτικός κος Λίνος Μπενάκης.

Πρέπει να ήταν γύρω στο 1970 όταν μέσα στη μούχλα της εκπαιδευτικής μας μοναξιάς, μας χτύπησε ξαφνικά την πόρτα η ευρωπαϊκή παιδεία και κουλτούρα ενός ξεχωριστού ανθρώπου. Ο κος Μπενάκης, νέος, ευγενικός, απλός, καλοπροαίρετος, γνώστης του αντικειμένου, έγινε το σημείο αναφοράς μιας γενιάς μαθητών, όχι μόνο για εκείνα τα χρόνια, αλλά και για τα χρόνια που ακολούθησαν. Δεν είναι τυχαίο ότι αν και έχει περάσει τόσος καιρός, όταν μαζευόμαστε στα «συνέδρια», ο κος Μπενάκης αναφέρεται στις συζητήσεις μας, πάντα θετικά και πάντα με μεγάλη δόση ειλικρινούς εκτίμησης.

Τον θυμόμαστε καλοχτενισμένο και καλοντυμένο, με γραβάτα, να μη βγάζει το κασκόλ πάνω από το καφέ καρό σακάκι του και να είναι πάντα ευδιάθετος για μάθημα και συζήτηση ή καλύτερα για ένα μάθημα συζήτησης. Την εποχή της έλλειψης του λόγου. Οι Γότθοι και οι Οστρογότθοι έπαυαν να είναι γραμμές στοιβαγμένες στις σελίδες ενός βιβλίου και ξεπηδούσαν για να μας χαιρετίσουν μέσα από τους σκούρους πρασινομπλέ τοίχους μια κρύας αίθουσας ενός δημόσιου σχολείου. Παρακολουθούσαμε από κοντά τις δολοπλοκίες αρχικά του Μακιαβέλι κι αργότερα του Μέτερνιχ, την αριστοκρατική επαναστατικότητα της σκέψης του Μοντεσκιέ και του Ντιντερό. Είδαμε τα ποτάμια αίματος του φεουδαρχισμού. Συμμετείχαμε ενεργά στον ανασχεδιασμό της Ευρώπης του Καρόλου. Ακούσαμε τους αλαλαγμούς των αλόγων των ιπποτών στην Γ’ Σταυροφορία και τους βλέπαμε να προσπερνούν τα θρανία μας. Θρηνήσαμε μαζί την πτώση της Πόλης, όχι του 1453 αλλά της πραγματικής. Αυτής του 1204 που μας είχαν κρύψει τόσοι και τόσοι άλλοι.

Ο κος Μπενάκης μας σεβάστηκε. Μας αντιμετώπισε όπως πραγματικά ήμασταν. Η νέα γενιά. Οι νέοι Άνθρωποι. Το μέλλον αυτού του τόπου. Αξέχαστη η στιγμή που παράτησε το επίσημο βιβλίο και άρχισε να μας διαβάζει από γερμανικό κείμενο, μεταφράζοντας ταυτόχρονα στα ελληνικά, μέσα στην τάξη. Η απόλυτη συνωμοσία της ελεύθερης σκέψης. «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» της οδού Ζεύξιδος. Το άνοιγμα της χαραμάδας προς τα έξω. Ο φρέσκος αέρας της φιλοσοφίας της κεντρικής Ευρώπης. Η σημειολογία της διανόησης 20 χρόνια πριν από τον Έκο. Ο δρόμος είχε πια ανοίξει. Όσοι τον είδαν, κατάλαβαν.

Χάρη σε εσάς κύριε Μπενάκη διαβάσαμε Ιστορία. Όχι στα μαθητικά χρόνια. Αργότερα. Όταν αρχίσαμε να βλέπουμε τον πραγματικό κόσμο γύρω μας και έπρεπε να στηριχτούμε, να πιαστούμε από κάπου. Να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε σαν άτομα.

Σας ευχαριστούμε!

ekto1972

-----
Ο κος Λίνος Μπενάκης, σύζυγος της πρώην προέδρου της Βουλής κας Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, γεννήθηκε στην Kέρκυρα το 1928 και είναι βυζαντινολόγος και ιστορικός της Eλληνικής Φιλοσοφίας. Σπούδασε κλασική φιλολογία και φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Κολωνίας, όπου ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτωρ της φιλοσοφίας. Υπηρέτησε στην εκπαίδευση στο Υπουργείο Παιδείας και στην Ακαδημία Αθηνών. Δίδαξε, ως επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. και της Γερμανίας καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος πολλών Επιστημονικών Εταιριών με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο, (πάνω από 120 δημοσιεύματα ως σήμερα). Έχει διατελέσει διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών, είναι εκδότης της Eπετηρίδος του Kέντρου Φιλοσοφία (τόμοι 1-12) και Eπιστημονικός Συνεργάτης της Aκαδημίας Aθηνών, υπεύθυνος για την «Φιλοσοφική Bιβλιοθήκη του Kληροδοτήματος “Έλλης Λαμπρίδη”» και για τις Σειρές κριτικών εκδόσεων των Bυζαντινών Φιλοσόφων και των Bυζαντινών Σχολιαστών του Aριστοτέλους. Έχει γράψει και επιμεληθεί δεκάδες τίτλους γύρω από την Ιστορία της Aρχαίας Eλληνικής, της Bυζαντινής και της Mεταβυζαντινής Φιλοσοφίας.

(Πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου www.ekebi.gr)

1 σχόλιο:

Class of 72 είπε...

Το blog προσπάθησε προ 3-4 μηνών να συναντηθεί μαζί του σε μια εκδήλωση της κας Γλύκατζη-Αρβελέρ, στο Μέγαρο Μουσικής. Ο κος Μπενάκης θα ήταν στο πάνελ της συζήτησης. Δυστυχώς όμως είχε πάρα πολύ κόσμο και όλες οι προσκλήσεις εξαντλήθηκαν από πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα να μη μπορέσουμε να πλησιάσουμε καν στην αίθουσα. Ελπίζουμε να έχουμε μια άλλη ευκαιρία στο μέλλον ή να μας κάνει την τιμή να τον φιλοξενήσουμε σε κάποιο από τα ¨συνέδριά¨ μας.