4.9.10

Συνέντευξη Γιάννη Τσαρπαλή

Ο συμμαθητής μας Γιάννης Τσαρπαλής είναι υποψήφιος δήμαρχος "Αργυρούπολης - Ελληνικού". Η συνέντευξη δόθηκε στην τοπική εφημερίδα "Παλμός της Γλυφάδας".

1. Ποια είναι η γνώμη σας για τη σύγκρουση μεταξύ δύο συνδυασμών που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να δοθεί το χρίσμα σε κάποιον που δεν το περίμενε;

Δε θα ήθελα να το σχολιάσω. Θέλω μόνο να υπενθυμίσω τη λαϊκή ρήση «αλλού τα κακαρίσματα και αλλού γεννούν οι κότες». Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι στήριξη προερχόμενη από το κυβερνητικό κόμμα δεν είναι και η πιο ασφαλής μέθοδος για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές το κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές οι πολίτες θα στείλουν σίγουρα πολιτικά μηνύματα.

2. Αν η Νέα Δημοκρατία σας δώσει τη στήριξη θα τη δεχθείτε;

Όλοι ξέρουν τις πολιτικές μου καταβολές. Όλοι οι πολίτες ξέρουν ότι κέρδισα το Δήμο της Αργυρούπολης, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης με την ονομασία «Αναγέννηση». Συνεχίζω να είμαι ανεξάρτητος. Και όποιος κομματικός συνδυασμός επιθυμεί να με στηρίξει το θεωρώ και τιμή μου και την στήριξη ευπρόσδεκτη. Σας υπενθυμίζω ότι στις εκλογές του 2002, το μόνο κόμμα που είχε στηρίξει την υποψηφιότητά μου ήταν το ΔΙΚΚΗ του κ. Τσοβόλα. Και μια και μιλάμε για λαϊκές ρήσεις, θα σας απαντήσω με τη χριστιανική ρήση «όποιος θέλει οπίσω μου ελθείν». Ήμουν, είμαι και θα είμαι η μόνη ανεξάρτητη υποψηφιότητα στο νέου διευρυμένου Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης.

3. Πώς κρίνεται το έργο της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής;

Το Δήμο αυτή η Δημοτική Αρχή τον κέρδισε το 2006 με πολλές υποσχέσεις. Υποσχέσεις όμως που δεν τηρήθηκαν ούτε στο ελάχιστο. Τη θητεία της Δημοτικής Αρχής την χαρακτηρίζει, δυστυχώς για την πόλη μας, η αδράνεια. Και με την απόφαση του Δημάρχου, του κ. Ευσταθιάδη, να συνταξιοδοτηθεί βρέθηκε μια ακόμα δικαιολογία γι’ αυτόν και την ομάδα του να αδρανήσουν. Το βλέπουν όλοι οι Αργυρουπολίτες. Το ρολόι στην Αργυρούπολη σταμάτησε το 2006. Είναι καιρός να ξαναπάρει μπροστά.

4. Τι έχετε να πείτε για τον «περίεργο και αλλοπρόσαλλο» τρόπο που δόθηκε το δαχτυλίδι διαδοχής στον κ. Πασβαντίδη;

Είναι γεγονός ότι ο Δήμαρχος λειτούργησε πίσω από κλειστές πόρτες, με αδιαφανείς διαδικασίες και περίεργες συμφωνίες. Το μόνο που κατάφερε, το μόνο που καταφέρνουν τέτοιου είδους πρακτικές, είναι να δοθεί ένα «θολό», ένα «θαμπό» δαχτυλίδι σε έναν υποψήφιο που στη συνέχεια δεν κατάφερε να πάρει ούτε τη στήριξη του κόμματος, στο οποίο ο κ. Ευσταθιάδης διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος. Και τώρα ο Δήμαρχος κινεί «γη και ουρανό», και με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, προσπαθεί να σώσει τον εκλεκτό του. Η επερχόμενη ήττα όμως είναι κάτι παραπάνω από ορατή.

5. Ποιο είναι το έργο που έχετε να προτάξετε στους δημότες για να σας επιλέξουν και πάλι, ως την καλύτερη λύση για τον τόπο;

Θέλω να πιστεύω ότι η θητεία μου στο Δήμο Αργυρούπολης ξεχωρίζει γιατί αποδείξαμε έμπρακτα ότι μπορούμε να είμαστε «Δυνατοί στα δύσκολα, αποτελεσματικοί στα έργα». Σε αντίθεση με την τελευταία τετραετία του κ. Ευσταθιάδη, εμείς δε δουλέψαμε σε κομματικά καλούπια. Κάναμε έργο, δεν τεμπελιάσαμε. Σας αναφέρω ενδεικτικά τα σημαντικά έργα στο Λόφο Τρουμπάρι, του Καλού Σαμαρείτη, του εμπορικού κέντρου, του βρεφονηπιακού σταθμού στην οδό Χανίων, τα γήπεδα, το ΚΑΠΗ, τις παιδικές χαρές.

Νοικοκυρέψαμε το Δήμο και οι Αργυρουπολίτες μας το αναγνωρίζουν. Εστιάσαμε στην καθαριότητα, τις κοινωνικές υπηρεσίες, το περιβάλλον. Βάλαμε σε τάξη το κυκλοφοριακό, βάλαμε σε σειρά καίριες δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη νεολαία. Και το σημαντικότερο- ενώ βρήκαμε το ταμείο μείον, αξιοποιώντας την περιουσία του Δήμου κατορθώσαμε να διασφαλίσουμε ως το τέλος της θητείας μας ένα σημαντικό πλεόνασμα. Αφήσαμε γεμάτα τα ταμεία.

Τώρα, με τη διεύρυνση του Δήμου μας, η νέα πραγματικότητα και αρμοδιότητες που θα δοθούν με τον «Καλλικράτη», επιβάλουν να προσφέρουμε την εμπειρία μας στη διοίκηση του Δήμου ώστε να πετύχει το εγχείρημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε ως χώρα, ο τόπος μας χρειάζεται έμπειρα και ικανά στελέχη για να ενισχύσουν τα καλά στοιχεία του Δήμου μας και να μας φέρουν σε τροχιά ανάπτυξης ουσιαστικής και πολύπλευρης. Καθοδηγητής της νέας πορείας του διευρυμένου Δήμου πρέπει να είναι ένα πρόσωπο με ικανότητες ανταπόκρισης σε μεγάλες προκλήσεις, με αποδεδειγμένες ικανότητες διαχείρισης σοβαρών προβλημάτων.

6. Ποια είναι, σε γενικές γραμμές, τα σχέδιά σας για Ελληνικό, εκεί που οι πολίτες δε θα στηρίξουν την ψήφο τους στο έργο που έγινε στην Αργυρούπολη;

Η πρόκληση δεν είναι απλή. Απαιτείται σοβαρή διαχείριση ώστε Ελληνικό και Αργυρούπολη να μπορέσουν σε όσο το δυνατό πιο σύντομο χρονικό διάστημα να αποτελέσουν έναν ουσιαστικά ενιαίο Δήμο. Και η οικονομική κρίση κάνει ακόμα πιο απαιτητική την αποστολή μας.

Την υποψηφιότητά μου χαρακτηρίζουν δυνατές διεκδικήσεις για το Ελληνικό. Συγκεκριμένα, διεκδικήσεις όπως η οικονομική εξυγίανση και διοικητική οργάνωση του Δήμου, καθώς και η αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου προς όφελος των δημοτών. Χρειαζόμαστε στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές, χρειαζόμαστε χώρους πρασίνου. Καλούμαστε να αναπτύξουμε τα μεταφορικά μέσα εντός της πόλης, να διεκδικήσουμε την άμεση υλοποίηση του Πάρκου στο πρώην αεροδρόμιο. Θέτουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας στην προστασία της παραλίας μας. Διεκδικούμε παραλίες ανοιχτές στους Δημότες. Και πάνω από όλα, δίνουμε έμφαση στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και της πολιτιστικής παράδοσης των πόλεων μας. Αυτές οι διεκδικήσεις θα αποτελέσουν αύριο έργα πνοής για το Ελληνικό.

7. Αισθάνεστε ότι έχετε την αντοχή και τα ψυχικά αποθέματα για να αντεπεξέλθετε στη νέα «Καλλικράτεια» εποχή;

Όχι μόνο έχω τα ψυχικά αποθέματα αλλά είναι και χρέος μου απέναντι στους συμπολίτες μου να δώσω το παρών για τη διεκδίκηση του νέου μας Δήμου. Την μπαγκέτα της ορχήστρας πρέπει να την κρατούν έμπειρα χέρια, σε αυτή την πρώτη πρόβα για τον «Καλλικράτη», για να αποφευχθούν οι όποιες παραφωνίες.

Εξάλλου, έχω μάθει στα δύσκολα. Είμαι γεννημένος Αυτοδιοικητικός και έχω αγαπήσει κάθε γωνιά αυτού του τόπου. Είμαι έτοιμος, λοιπόν, ναι. Έχω την εμπειρία και την όρεξη να παλέψω για τη βέλτιστη λειτουργία του διευρυμένου πλέον Δήμου μας, για τα συμφέροντα όλων ανεξαιρέτου των δημοτών με σεβασμό στη διαφορετικότητα και τις ανάγκες κάθε περιοχής.

8. Από το 2006, τι αλλαγές έχουν λάβει χώρα στην ομάδα που σας ακολουθεί;

Η “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ” εξακολουθεί να είναι εδώ, στις επάλξεις. Με συνέπεια και σύστημα αντιπολιτευτήκαμε, τα 4 τελευταία χρόνια, αθόρυβα αλλά εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, την διοίκηση Ευσταθιάδη, και αποτρέψαμε πολλές φορές την εμπλοκή του Δήμου μας σε σοβαρά προβλήματα.

Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι όσα οι αντίπαλοί μας χρησιμοποίησαν ως δήθεν επιχειρήματα εναντίον μας ουσιαστικά αποτέλεσαν σπουδαίες επιτυχίες της “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ” οι οποίες όχι μόνο στήριξαν το Δήμο μας (λ.χ. η οικονομική εισφορά του Carrefour) αλλά έγιναν και αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ίδιους τους επικριτές μας.

Όπως καταλαβαίνετε, η ομάδα και οι επιλογές μας δικαιώθηκαν. Πρόκειται για μια ομάδα δυνατή, η οποία όμως θα ωφεληθεί από ανανέωση προσώπων και ιδεών. Άλλωστε, τα νέα δεδομένα, οι νέες αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους Δήμους με τον «Καλλικράτη» απαιτούν τεχνογνωσία και αφοσίωση. Διότι οι θεσμοί, όσο νέοι και πρωτοποριακοί και αν είναι, παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από τους ανθρώπους που τους υπηρετούν. Είναι λοιπόν προφανές ότι μια συσπείρωση των πολιτών, μια πολυσυλλεκτική παράταξη με πίστη στη συνεργασία, μια μαζική αντίδραση που δεν θα υποκινείται από κομματικό βηματοδότη, μπορεί πράγματι να δώσει προοπτική και λύσεις.

Η ομάδα, το σύνολο των ανθρώπων, που θα με στηρίξουν σε αυτή την προσπάθεια, θέλω να προέρχεται από όλους τους ιδεολογικούς χώρους, από διαφορετικές ειδικότητες και εξειδικευμένα επαγγέλματα για να μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά στη χρηστή λειτουργία του Δήμου αύριο.

9. Λέτε ότι το ρολόι στην Αργυρούπολη σταμάτησε το 2006. Πώς θα ξαναπάρει μπροστά;

Στόχος μου είναι να δώσουμε στο συνδυασμό μας, στην Αναγέννηση Ελληνικού - Αργυρούπολης, έναν κινηματικό χαρακτήρα, να απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας. Θέλουμε ενεργούς πολίτες, όχι πολιτικούς, να μας στηρίξουν στο έργο μας. Θέλουμε στην ομάδα μας ανθρώπους ικανούς, κατηρτισμένους, ανιδιοτελείς, με όρεξη να προσφέρουν στον τόπο μας. Μόνο εάν προσπαθήσεις να αλλάξεις το σύστημα εκ των έσω θα καταφέρουμε να πάμε μπροστά.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Δεν υποσχόμαστε το τέλειο. Υποσχόμαστε όμως συνέπεια, πολλή δουλειά, συνεργατικότητα και ρεαλισμό. Θα διοικήσουμε το νέο Δήμο με βάση την κοινή λογική, που φαίνεται να έχει εκλείψει από την πολιτική τον τελευταίο καιρό.

Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από ιστορικές προκλήσεις και δυσκολίες που για να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, η τοπική κοινωνία οφείλει να λειτουργήσει ενωμένη, παρατάσσοντας στην πρώτη γραμμή το καλύτερο διαθέσιμο έμψυχο δυναμικό της. Και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε.

------
Γιάννη, καλή επιτυχία!
ekto1972

Δεν υπάρχουν σχόλια: