29.11.12

Κωστελekto

Από σήμερα το blog αλλάζει όνομα και από «ekto1972», θα λέγεται «Kωστελekto1972»! Δεν προλάβαμε καλά-καλά να αφομοιώσουμε την προηγούμενη καταπληκτική παρουσίαση ενός βιβλίου «με τη ματιά του αρχιτέκτονα» που έγινε από το συμμαθητή μας Δημήτρη Κωστελέτο (ΣΤ' Γυμνάσιο 1972) και  να 'σου μια νέα πρόσκληση με ομιλητή το Δημήτρη, αυτή τη φορά από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών.

Η πρόσκληση γράφει:Ο αρχιτέκτων Δημήτρης Κωστελέτος καλεσμένος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος θα μιλήσει με θέμα:

«Το Θεμέλιο. Ο ομοιογενής χώρος στο έργο τέχνης. Πέρα από το υποκείμενο»

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 6.30μ.μ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αμφιθέατρο Α. Τρίτση
Ακαδημίας 50, δίπλα στη Νομική

Η ομιλία μέσα από παραδείγματα έργων τέχνης, που αναδεικνύουν τον ομοιογενή πανδιαπερατό χώρο, θα αναφερθεί στο θεμέλιο, έννοια χαρακτηριστική για τη σκέψη του 20ου αιώνα, που οδηγεί πέρα από το υποκείμενο. H όλη πορεία της διερώτησης θα καταλήξει στο ότι ο θεμελιακός χώρος δεν είναι τόσο ένας χώρος οριστικού προσδιορισμού και αυστηρής νομοτέλειας, όσο μία ενεργή σχέση με το «τίποτε – πάντα», που μας ανοίγει στο ξέφωτο, από το οποίο μπορούν να αναφανούν τα πράγματα και τα νοήματα. 
-       Θα γίνει προβολή διαφανειών από προσωπικό αρχείο του ομιλητή.
-       Θα ακολουθήσει συζήτηση.
-       Είσοδος ελεύθερη.

Με την ευκαιρία αυτή να πούμε ότι η προηγούμενη παρουσίαση του Δημήτρη, για το βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα, ήταν καταπληκτική και άφησε το ακροατήριο άφωνο. Κατόρθωσε να παρουσιάσει ένα βιβλίο μέσα από τη ματιά του έμπειρου αρχιτέκτονα, «κόβοντας» το μυθιστόρημα σε ενότητες (πχ Φόβος-Ελπίδα, Πόνος-Ηδονή κλπ) και παράλληλα δείχνοντας slides με έργα τέχνης που ταίριαζαν με το νόημα του μυθιστορήματος!

Ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό που πήγε να παρακολουθήσει την εκδήλωση, διακρίναμε συμμαθητές μας όπως τον π.δήμαρχο Αργυρούπολης Γιάννη Τσαρπαλή (ΣΤ'Γυμνάσιο 1972), καθώς και πολλούς γνωστούς Αθηναίους και Αθηναίες, τον νυν δήμαρχο Πειραιά και άλλους. Δείτε μερικές φωτογραφίες από την εκδήλωση αυτή (προσφορά του Ville d' Argent Press Agency):

Δεν υπάρχουν σχόλια: