6.4.12

6 Απριλίου

Σαν σήμερα 6 Απριλίου, δεν κάναμε μάθημα! Μας πήγαιναν σχεδόν κάθε χρόνο «εκδρομή» στο γειτονικό Παναθηναϊκό Στάδιο, λόγω του εορτασμού της Ολυμπιακής Ημέρας. Ιδίως όταν τύχαινε να είμαστε απογευματινοί. Τη γιορτή αυτή που έχει πια καταργηθεί, διοργάνωνε εκείνα τα χρόνια η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και φυσικά για εμάς ήταν μια καταπληκτική ευκαιρία πλάκας και χαβαλέ. Όχι μόνο γλιτώναμε μάθημα, αλλά συναντιόμασταν και με τα άλλα σχολεία της περιοχής, ιδίως με αυτά του ωραίου φύλλου. Μάλιστα με το Τρίτο Θηλέων (Κουκάκι) είχαμε συχνά το ίδιο ωράριο κι όπως ήταν φυσικό αυτό διευκόλυνε πολύ τις μεταξύ μας γνωριμίες. Κι ενώ πηγαίναμε συντεταγμένοι σαν στρατιωτάκια προς το Στάδιο, στο τέλος της γιορτής η αποχώρησής μας ήταν χωρίς περιορισμούς και είχε πάντα αυτή την ωραία ανεμελιά της ηλικίας μας.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι για πολλούς συμμαθητές ήταν ξαφνικό «δώρο» αυτή η απρόσμενη αργία, καθώς δεν ήταν ευρύτερη γνωστή ως σχολική γιορτή. Πολλοί λοιπόν την προηγούμενη μέρα, διάβαζαν κανονικά όπως κάθε μέρα, είτε γιατί δεν ήξεραν περί Ολυμπιακής Ημέρας, είτε γιατί δεν ήταν σίγουρο ότι δεν θα είχαμε καθόλου σχολείο.

Την πρώτη φορά που η Τάξη μας βρέθηκε στο Στάδιο για την Ολυμπιακή Ημέρα, ήταν το μεσημεράκι της 6/4/1967. Η ατμόσφαιρα στο γεμάτο Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν ηλεκτρισμένη με πολιτικά συνθήματα λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών. «Κανελλόπουλος ΕΡΕ» φώναζαν οι μεν, «1 1 4» απαντούσαν οι δε και γενικά γινόταν ένα ψιλομπάχαλο που για εμάς τα πιτσιρίκια τότε της Α’ Γυμνασίου ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Προσέξτε λίγο την ημερομηνία όμως. Ήταν οι εκλογές που δεν έμελλε να γίνουν ποτέ…

ekto1972

2 σχόλια:

Σοφιστής είπε...

Πόσο λίγο αλλάζουν τα πράγματα.
Και σήμερα, νομίζω, πήγαν τα παιδιά, στο στάδιο.
Και σήμερα περιμένουμε εκλογές, με έντονη αμφιβολία για το αν θα γίνουν.

Sot Rods είπε...

Τολμώ να κάνω πρόβλεψη: Θα γίνουν το 2013.