22.11.14

Διάλειμμα


Σήμερα, σαν να ‘μαι εσύ, ψυχή μου,
κράτα με όπως δε σ’ έχουν κρατήσει ποτέ.
Άκουσα να λέτε φωνές του ανέμου
τ’ όνομά μου και μια προσευχή τρεις φορές.

Έφτασε ένα δάκρυ στων χειλιών την άκρη,
τρέχει στο αυλάκι απ’ το πρώτο φιλί,
μέσα του είδα να τρέχεις και συ.
Μη με θυμάσαι αν δεν είσαι εδώ.

Δώσε μου σαν να ‘σαι εγώ, ψυχή μου,
δώσε μου ό,τι δε σου έχουν χαρίσει ποτέ.

Έφτασε ένα δάκρυ στων χειλιών την άκρη,
κι αν το χαμόγελο πέφτει στη γη,
με τη ματιά της το παίρνει αυτή,
το ρίχνει εμπρός κι όλα αρχίζουν αλλιώς.

Στίχοι: Νίκος Ζούδιαρης
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Αδέρφι, δύναμη! Μαζί σου.


13.11.14

Ομιλία του κ. Λίνου Μπενάκη στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» Δήμου Κηφισιάς


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 Στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Προσωπικότητες της Κηφισιάς» 
στις  27 Νοεμβρίου,   Πέμπτη και ώρα 6μμ. – 7.30μμ, 

ο  καθηγητής Λίνος Μπενάκης  

θα μας μιλήσει με θέμα:
         «Παναγιώτης Κανελλόπουλος :  Κριτική επισκόπηση της νεοελληνικής πνευματικής ζωής»

Έπαυλη Δροσίνη - Βιβλιοθήκη Δήμου Κηφισιάς ( Αγ. Θεοδώρων και Δ. Κυριακού).

ΜΠΕΝΑΚΗΣ ΛΙΝΟΣ : Ο Λίνος Γ. Μπενάκης είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών, πρώην Διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας. Είναι Μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα) και Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο). Είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (Γερμανία) και Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το εκτεταμένο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο είναι συγκεντρωμένο τώρα σε τρεις μεγάλους τόμους: Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, Βυζαντινή Φιλοσοφία, Μεταβυζαντινή Φιλοσοφία.

Η παρουσία σας θα είναι χαρά και τιμή για μας.
Παρακαλούμε προωθείστε την πρόσκληση σε φίλους και γνωστούς σας.

11.11.14

Έκτο το Έκτο!


Την προηγούμενη Κυριακή 9/11/14, στους αγώνες δρόμου που οργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ, το Έκτο στα 5 χλμ. ανδρών, ηλικιών 60-64, ήρθε ...Έκτο! Tι άλλο; 

Φήμες που έλεγαν ότι ο εκπρόσωπός μας ήταν πρώτος και άφησε τα υπόλοιπα "γατάκια" που ακολουθούσαν να τον προσπεράσουν για να έχει τον τίτλο "Έκτος", διαψεύστηκαν από τον ίδιο στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε. 

Τέλος, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατόπιν αιτήματος των πολυπληθών οπαδών του κ. Πολίτη, ο ΣΕΓΑΣ σκέπτεται να καταργήσει τους δρόμους των 5 χλμ. και να τους κάνει -για ευνόητους λόγους- ...των 6 χλμ!

Νίκο, και του χρόνου!

 ekto1972



9.11.14

" Komm rüber! "

(επανάληψη)
- Πήδα!

Ήταν η τρίτη μέρα που το έβλεπε να ορθώνεται. Ήξερε ότι σε λίγο δεν θα είχε καμία άλλη ευκαιρία. Ούτε καν οπτική επαφή. Στα 19 του έβλεπε το τείχος να κόβει τη ζωή στη μέση. Να κόβει το δρόμο, την πλατεία, το ποτάμι, τον υπόγειο σιδηρόδρομο. Να κόβει το πάρκο που περνούσε κάθε μέρα πιασμένος χέρι-χέρι με το κορίτσι του. Σε λίγο θα έκοβε τη γειτονιά του, το σπίτι του, το μυαλό του. Το αγαπημένο του Βερολίνο δεν θα ήταν ποτέ πια ίδιο. Πρωινό δεκαπενταύγουστου. Οι απέναντι, λίγο πιο μέσα από τη γωνία, φώναζαν "Komm rüber!" (έλα απεδώ). Οι φωνές ακούγονταν δυνατά και στους δυο δρόμους. Έμπαιναν στην πλατεία, στο ποτάμι, στον υπόγειο σιδηρόδρομο. Έμπαιναν στο μυαλό του.

- Μην το σκέπτεσαι, πήδα τώρα!

Το αγκαθωτό συρματόπλεγμα ήταν πρόχειρα τοποθετημένο στη συμβολή των οδών Ruppiner Straße και Bernauer Straße. Θα μπορούσε εύκολα να το πηδήξει ακόμα και με το βάρος της στολής του και τον οπλισμό του. Αισθανόταν τα μάτια που τον έβλεπαν από μακριά με τα κυάλια. Έβλεπε το δάκτυλο του συναδέλφου του να πλησιάζει τη σκανδάλη. Πώς να είναι άραγε μια σφαίρα στην πλάτη; Πεθαίνεις εύκολα; Πεθαίνεις αμέσως; Θα σε βρει στον αέρα πάνω από το συρματόπλεγμα ή θα έχεις προλάβει να πατήσεις το απέναντι πεζοδρόμιο; Τι κάνει τώρα αυτός εκεί με την κάμερα; Ποιος τους είπε να μαζευτούν όλοι αυτοί; Και τι θα γίνει μετά;

- Komm rüber!

Τώρα! Ότι είναι να γίνει, ας γίνει. Άλμα χωρίς επιστροφή. Είναι ένα-δυο-τρία μέτρα ή μια αιωνιότητα; "Πέτα το γαμ..... όπλο πάνω στο συρματόπλεγμα!"


Peter Leibing
Το άλμα προς τη Δύση του ανατολικογερμανού φρουρού Hans Conrad Schumann, στις 15/8/1961, αποθανάτησε ο φακός του Peter Leibing και έγινε μια από τις φωτογραφίες "σύμβολο" του Ψυχρού Πολέμου. Ήταν λίγο πριν ολοκληρωθεί το τείχος του Βερολίνου και χαθεί κάθε δυνατότητα επαφής μεταξύ των δυο τομέων της πόλης.

Μόλις ο Schumann διέσχισε το δρόμο, μπήκε γρήγορα σε ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας τους Δ.Βερολίνου που τον περίμενε και το οποίο ανέπτυξε αμέσως ιλιγγιώδη ταχύτητα προς άγνωστη κατεύθυνση. Αργότερα του επέτρεψαν να εγκατασταθεί στη Δ.Γερμανία, στην περιοχή της Βαυαρίας όπου και παντρεύτηκε. Ο Schumann που ήταν από τη Σαξωνία, έλεγε συχνά ότι απελευθερώθηκε πραγματικά μόνο όταν έπεσε το τείχος στις 9/11/1989. Ακόμα και μετά την ενοποίηση των δυο Γερμανιών, αισθανόταν τη Βαυαρία πιο οικεία και απέφευγε να επισκεφθεί τους γονείς του και τα αδέλφια του στη Σαξωνία. Δεν ήθελε να θυμάται τίποτα από το παρελθόν. Μετά από μια περίοδο κατάθλιψης, ο Hans Conrad Schumann αυτοκτόνησε στον κήπο του σπιτιού του στη Βαυαρία, στις 20/6/1998.



-------
Επανάληψη παλαιότερης ανάρτησης με αφορμή τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Kείμενο: ekto1972

3.11.14

Εκεί ψηλά


H ορειβασία είναι ανοικτή δραστηριότητα για όλες τις ηλικίες, τρόπος ζωής και ήπιας άθλησης. Στα βουνά μπορεί κάποιος να περπατήσει, να σκαρφαλώσει, να κάνει σκι η snowboard, να κατεβεί με kayak ή ράφτινγκ ένα ποτάμι, να κολυμπήσει. Η ορειβασία  είναι ένα από τα αγαπημένα σπορ που προάγουν την υγεία μας.  Όσο απολαμβάνουμε τις ομορφιές της φύσης, οι μύες των πνευμόνων γυμνάζονται, η καρδιαγγειακή λειτουργία τονώνεται, ενώ η πεζοπορία σε μεγάλο υψόμετρο μας βοηθά να αδυνατίσουμε!
Νίκος Πολίτης
ekto1972


2.11.14

Διαβάσαμε



Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ιστορικά βιβλία της ζωής στην Αθήνα την περίοδο της Κατοχής, από την ιστορικό κα Ελένη Νικολαΐδου. Βασίζεται σε δημοσιεύματα Αθηναϊκών εφημερίδων της εποχής, αλλά στο βιβλίο υπάρχουν και αρκετές παράλληλες εικόνες. Το τι συνέβαινε δηλαδή την εποχή εκείνη στον Ελλαδικό χώρο γενικότερα με τους κατακτητές, τους συμμάχους και τους αντάρτες. 

Διαβάστε πλήρες σχετικό άρθρο εδώ (κλικ).