28.12.10

Ένα d'Oro για όλους εσάς


Η ιδέα ξεκίνησε από μια συζήτηση που είχαμε με τους συμμαθητές της Τάξης του 1970. Βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο αλλά είναι εδώ και είναι επισκέψιμο. Πρόκειται για το νέο ektoblog που απευθύνεται σε όλους τους αποφοίτους, όλων των τάξεων, όλων των εποχών και που δημιουργήθηκε για να υπάρχει ένα κοινό σημείο αναφοράς, γενεών Νεοκοσμιτών και όχι μόνο, που φοίτησαν στο εξατάξιο ΣΤ΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών.

Το νέο blog δεν θα λειτουργεί όπως αυτά της Τάξης μας ή της Τάξης του 1970. Δεν θα έχει δηλαδή μια περίπου καθημερινή ροή αναρτήσεων. Απλά κατά διαστήματα θα αναρτώνται ειδήσεις ή γεγονότα που έχουν ευρύτερο ενδιαφέρον, όπως πχ τα reunions ή συνάντηση-δείπνο που θα έχουμε στο τέλος Ιανουαρίου με τον καθηγητή μας κ.Λίνο Μπενάκη, αλλά δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος ύπαρξής του.

Ο στόχος του είναι να δημιουργηθεί μια ιστορική βάση των ανθρώπων που έζησαν, φοίτησαν ή δίδαξαν σ’ αυτό. Να μάθουμε περισσότερα για το παρελθόν μας και να καταλάβουμε καλύτερα ποιοι πραγματικά είμαστε. Να μπορούν να αντλήσουν τα παιδιά μας περισσότερες πληροφορίες για εμάς. Να ερμηνεύσουμε όλοι μας κάποια γεγονότα, κάποιες συμπεριφορές και κάποιες ανθρώπινες στιγμές.

Το Έκτο έβγαλε σπουδαίους ανθρώπους. Στο Έκτο δίδαξαν σπουδαίοι άνθρωποι. Όχι όλοι. Αρκετοί πάντως για να το κάνουν ένα ξεχωριστό σχολείο. Λίγοι όμως από εμάς το είχαμε αντιληφθεί είτε γιατί τότε ήμασταν παιδιά και δεν δίναμε σημασία, είτε γιατί κάτω από τις πολιτικο-οικονομικές συνθήκες της εποχής κανείς δεν μας μίλησε για το πού ακριβώς βρισκόμασταν, είτε γιατί σήμερα που μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα τα πράγματα, έχουμε πια χαθεί και δεν γνωριζόμαστε καν μεταξύ μας.

Για παράδειγμα πόσοι από εσάς ξέρετε ότι στο Έκτο δίδασκε για χρόνια ο σπουδαιότερος μελετητής του νεοελληνικού θεάτρου και ιδρυτής του Θεατρικού Μουσείου; Πόσοι ξέρετε ότι στο Έκτο έχει φοιτήσει ένας από τους πιο προικισμένους μουσικούς της εποχής μας; Πόσοι γνωρίζετε ότι απόφοιτοι του Έκτου είναι σημαντικά στελέχη της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου; Πόσοι ξέρετε ότι μεγαλώσαμε δίπλα σε συμμαθητές μας που είναι καθηγητές πανεπιστημίων σήμερα, ότι κάτσαμε στο ίδιο θρανίο με πολύ σπουδαίους γιατρούς και δικηγόρους, ότι παίξαμε μπάσκετ στο υπόστεγο με φίλους μας που διαπρέπουν εντός και εκτός Ελλάδας;

Αυτός λοιπόν είναι ο σκοπός και ο στόχος του νέου blog. Να μάθουμε για εμάς. Να μάθουμε την ιστορία μας, να καταλάβουμε τους εαυτούς μας. Να ξαναταξιδέψουμε στο χρόνο και να βρεθούμε ανάμεσα στο τέλος της δεκαετίας του ’40 που ξεκίνησε να υπάρχει το Έκτο, στην οδό Φαλήρου στο Κουκάκι, μέχρι και τις μέρες μας.

Μπείτε λοιπόν στο νέο blog κι αναζητήστε την «Επετηρίδα» του εξατάξιου ΣΤ΄ Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών. Τη χρυσή βίβλο ή «Libro d’ Oro» όπως την έχουμε βαφτίσει. Εκεί θα βρείτε όλα τα ονόματα όλων των παιδιών και όλων των καθηγητών που μας είναι γνωστά σήμερα. Ενημερώστε μας αν γνωρίζετε κι άλλους ή αν έχουμε κάνει κάποια λάθη. Κυρίως ενημερώστε μας για εσάς. Στείλτε μας το βιογραφικό σας για να το βάλουμε στην προσωπική σας σελίδα (δείτε οδηγίες πιο κάτω). Στείλτε μας οποιαδήποτε πληροφορία νομίζετε ότι θα φανεί χρήσιμη για τη βάση πληροφοριών της ζωντανής μας ιστορίας. Κι επειδή όπως είπαμε είμαστε σε πειραματικό στάδιο, στείλτε μας και την καλοπροαίρετη (ελπίζουμε) κριτική σας.

H διεύθυνση του νέου blog είναι

http://ektoapofoitoi.blogspot.com/


Οδηγίες για το βιογραφικό σας

Για λόγους ομοιομορφίας θα πρέπει να ακολουθεί τους εξής κανόνες:

  • Να μη ξεπερνά τις 300 λέξεις συνολικά.
  • Να αναφέρει στοιχεία γεννήσεως (προαιρετικά) και πότε ήσασταν στο Έκτο.
  • Να αναφέρει βασικά στοιχεία σπουδών – καριέρας.
  • Με τι ασχολείστε σήμερα, κάποιο χόμπι, στοιχεία καθημερινότητας.
  • Προαιρετικά κάποιες προσωπικές πληροφορίες πχ οικογενειακή κατάσταση, όνομα και επάγγελμα συζύγου, παιδιών κλπ.
  • Κάποιο στοιχείο επικοινωνίας πχ Email.
  • Μια φωτογραφία (αν υπάρχει) από την εποχή που ήσασταν στο Έκτο και προαιρετικά μια σημερινή σας φωτογραφία (ακόμη και οικογενειακή).
  • Να είναι γενικά σύντομο και όσο το δυνατόν πιο περιεκτικό.
(Ως παράδειγμα, κάνοντας κλικ στο όνομά μου στην Επετηρίδα, δείτε τη δική μου σελίδα. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβώς όμοια και η δική σας, αλλά παίρνετε μια πολύ καλή ιδέα).

Καλή μας επιτυχία και Χρόνια Πολλά και πάλι σε όλους.
Σωτ.Ροδόπουλος
ekto1972

Δεν υπάρχουν σχόλια: