3.12.10

Το σχόλιο της Παρασκευής: GFAJ-1


Ας φύγουμε λίγο από την καθημερινότητα, την ελληνική οικονομία, τα αδιέξοδα της ευρωζώνης κλπ. Σημαντική η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της NASA! Προς μεγάλη απογοήτευση όλων των σχετικών και άσχετων sites που βούιζαν από το πρωί παγκοσμίως, δεν ανακοινώθηκε τίποτα για «μικρά πράσινα ανθρωπάκια», αλλά για ένα πολύ περίεργο βακτήριο (με κωδικό ονομασίας GFAJ-1) τα οποίο χρησιμοποιεί ένα φοβερό δηλητήριο, το αρσενικό, ως δομικό λίθο του γενετικού του υλικού(1). Πολύ κακό για το τίποτα; Όχι ακριβώς. Είναι πράγματι σημαντική ανακάλυψη της οποίας το αντίκτυπο, όπως τουλάχιστον είπαν οι αστροβιολόγοι της NASA, δεν είμαστε ακόμη σε θέση να αντιληφθούμε πλήρως σύντομα. (Θα περιμένουμε ασφαλώς σχετικό σχόλιο και από το Νίκο Χριστοδουλάκη).

Το blog παρακολούθησε μέχρι το τέλος όλη τη συνέντευξη που μεταδόθηκε live στο διαδίκτυο. Γνωρίζοντας μερικά πράγματα «από μέσα», περίμενε ότι κάπου θα έσκαγε και καμιά έκκληση για περισσότερα κονδύλια. Και όντως έτσι έγινε στο τέλος. Αυτό ίσως να εξηγεί γιατί τόσος θόρυβος, γιατί τώρα. Βλέπετε ο προϋπολογισμός του κογκρέσου για τη NASA έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια στα 19δις δολάρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,6% του συνολικού προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Για σύγκριση, σκεφτείτε ότι περίπου το 23%, δηλ. πάνω από 780δις, πάει στην άμυνα και ότι τη δεκαετία του ΄60, όταν έτρεχε το πρόγραμμα Apollo, το budget της NASA ήταν κάπου στο 4,5%. Από τότε το έχει πάρει η κάτω βόλτα (με μικρή μόνο αναθέρμανση τη δεκαετία του ΄80 και του «πολέμου των άστρων» του παντελώς άσχετου Ρέιγκαν). Ο μύθος λοιπόν για τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια» εξυπηρετεί τη διαφύλαξη κάποιων προγραμμάτων και φυσικά των αντίστοιχων θέσεων εργασίας. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό. Μαζί τους είμαστε.

ekto1972
(1) Όσοι δεν έχετε δει την αριστουργηματική μαύρη κωμωδία του Frank Capra «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» με τον Cary Grant, την έχουμε σε DVD. Αν θέλετε, πολύ ευχαρίστως να σας τη στείλουμε…

1 σχόλιο:

Κ. ΔΑΝΙΑΣ είπε...

ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ "ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ" ΟΛΩΝ ΟΣΟΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΑΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ), ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ!
ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΕΠΑΛΗΘΕΥΕΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ.....