2.6.11

Ο Μανόλης Γιανναδάκης στο Μουσείο Μελίκη

Εγκαινιάζεται το Σάββατο 4 Ιουνίου 8.30 μ.μ. στη Μελίκη Ημαθίας, το ΑΡΧΕΙΟ-ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΛΙΚΗ. Πρόκειται για ένα πολυχώρο 1000 περίπου τ.μ. ο οποίος απέχει 60 χιλ. από τη Θεσσαλονίκη και οκτώ χιλ. από τη Βεργίνα.

Ο νέος αυτός πολιτιστικός χώρος, δημιούργημα του γνωστού δημοσιογράφου και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού Γιώργη Μελίκη, περιλαμβάνει Aρχεία από τις εδώ και δεκαετίες εθνογραφικές και άλλες πολιτιστικές  καταγραφές του από την υλική και άυλη λαϊκή πολιτιστική και καλλιτεχνική παραγωγή.  Όπως, ηχητικό, τηλεοπτικό και φωτογραφικό αρχείο, αρχείο του Λαϊκού Χειμώνα, δανειστική βιβλιοθήκη, πινακοθήκη, αρχαιολογικό αρχείο, Αναστενάρια, ρούχα, κοσμήματα, φορεσιές, εκδόσεις και μόνιμη έκθεση με τα κορυφαία έθιμα και τις λαογραφικές παραδοσιακές δράσεις της Μελίκης και της ευρύτερης περιοχής.

Το μικρό αυτό πολιτιστικό-εθνογραφικό Μουσείο στεγάζεται σε εσωτερικούς και αύλειους στεγασμένους και υπαίθριους χώρους. Βασικό μέλημα και στόχος του Αρχείου είναι η επιστημονική, εθνογραφική, πολιτιστική και καλλιτεχνική προσέγγιση και τεκμηρίωση με βασικούς αποδέκτες τους νέους σε συνεργασία με πανεπιστήμια, ακαδημίες, μορφωτικά και καλλιτεχνικά ιδρύματα και ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η πρώτη σημαντική συνεργασία εγκαινιάζεται την ίδια μέρα με έκθεση έργων ζωγραφικής των διδασκόντων και καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ: Βασίλη Βασιλακάκη, λέκτορα, Μπάμπη Βενετόπουλου, λέκτορα, Μανόλη Γιανναδάκη, καθηγητή, Γιώργου Γκολφίνου, καθηγητή, Γιώργου Διβάρη, αναπληρωτή καθηγητή, Κυριάκου Κατζουράκη, καθηγητή, Γιώργου Κατσάγγελου, καθηγητή, Στέλιου Κουπέγκου, επίκουρου καθηγητή, Κυριάκου Μορταράκου, καθηγητή, Στέλιου Ντεξή , λέκτορα, Θανάση Πάλλα, επίκουρου καθηγητή, Βαγγέλη Πλοιαρίδη, επίκουρου καθηγητή, Ξενή Σαχίνη, καθηγητή, Γιώργου Σκυλογιάννη, καθηγητή, Γιώργου Τσακίρη αναπληρωτή καθηγητή, Γιώργου Τσάρα, αναπληρωτή καθηγητή, Γιάννη Φωκά, καθηγητή, Λάμπρου Ψυρράκη, επίκουρου καθηγητή.

Πληροφορίες
ΑΡΧΕΙΟ-ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΛΙΚΗ
ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 4, ΜΕΛΙΚΗ ΗΜΑΘΙΑΣ, Τ.Κ. 59031, ΤΗΛ. 2331081274
ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 22, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Τ.Κ. 54624, ΤΗΛ.-FAX 2310240707, ΚΙΝΗΤΟ 6977211473
Email: gmelikis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: