2.6.15

Το Έκτο που είναι παντού

Ο συμμαθητής μας Κώστας Κορωναίος (ΣΤ' Γυμνάσιο 1972), μέλος του Δ.Σ. της γνωστής για την κοινωνική της ευαισθησία εταιρίας SafeBlood BioAnalytica, με την ευκαιρία της έλευσης στην Ελλάδα της νέας επαναστατικής τεχνολογίας ανάλυσης γενετικού υλικού, θέλησε να μας κάνει μια μικρή εισαγωγή στο θαυμαστό καινούργιο κόσμο των Αναλυτών Αλληλουχίας Γενετικού Υλικού Νέας Γενιάς (Next Generation Sequencing ή NGS). Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Κώστα στην όμορφη περιοχή της Ερμιόνης, όπου μας συνόψισε περίπου τα εξής:

Οι αναλυτές νέας γενιάς του γενετικού υλικού αποτελούν ένα τεράστιο τεχνολογικό επίτευγμα που αλλάζει άρδην τις προοπτικές ανάπτυξης των Βιοεπιστημών. Προκειμένου να γίνει αντιληπτή ανάπτυξη που φέρνει η νέα τεχνολογία αρκεί να σημειωθεί ότι η ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος (human genome project) εκπονήθηκε στις αρχές του 1990 και ολοκληρώθηκε το 2004. Προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι αλληλουχίες των βάσεων που δομούν το ανθρώπινο DNA, και να αποκρυπτογραφηθεί ο κώδικας του ανθρώπινου γονιδιώματος, απαιτήθηκαν 15 περίπου χρόνια και δούλεψαν πάνω από 100.000 επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, χρησιμοποιώντας σε εικοσιτετράωρη βάση αποτελέσματα που παρήγαγαν περίπου 30.000 γενετικοί αναλυτές σε υπερσύγχρονα κέντρα μελέτης του ανθρώπινου γονιδιώματος σε πάνω από 30 χώρες του πλανήτη, με κόστος εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με τους σύγχρονους αναλυτές νέας γενιάς, η ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος γίνεται σε 72 ώρες με ένα και μόνο αναλυτή, με κόστος που δεν ξεπερνά τα 3000$. Από αυτό και μόνο το γεγονός αντιλαμβάνεται κανείς την καταλυτική δύναμη που έχει το νέο αυτό τεχνολογικό εργαλείο και τις ραγδαίες εξελίξεις που προμηνύονται στο πεδίο των Βιοεπιστημών και κυρίως της Ιατρικής, αλλά όχι μόνο. Η γενετική χαρτογράφηση ιών, μικροβίων και παρασίτων είναι υπόθεση ολίγων ωρών, ενώ η γενετική χαρτογράφηση ανώτερων οργανισμών και φυτών υπόθεση ολίγων ημερών. 

Η χαρτογράφηση (γονοτύπηση) γενετικών παρεκκλίσεων (μεταλλάξεων) που σχετίζονται με παθολογικές καταστάσεις, εξελίσσεται σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γενετικής δεξαμενής, τόσο του ανθρώπινου είδους, όσο και άλλων έμβιων οργανισμών. Με τον τρόπο αυτό, η τεχνολογία NGS καθίσταται απολύτως απαραίτητο εργαλείο για κάθε ερευνητικό εγχείρημα στις επιστήμες ζωής. Από την άλλη, η ραγδαία ανάπτυξη εφαρμογών των NGS στην διάγνωση και εξατομίκευση της θεραπείας για τον καρκίνο, η αναμενόμενη αντικατάσταση της υφιστάμενης τεχνολογίας στον υπολογισμό της ιστοσυμβατότητας δότη–λήπτη, η εξάπλωση της χρήσης της στα Ιατροδικαστικά και Εγκληματολογικά Εργαστήρια (ανάλυση γενετικού υλικού από την σκηνή του εγκλήματος), αλλά και η δυνατότητα απόκτησης από τον καθένα μας της “Γενετικής του Ταυτότητας” σε προσιτή τιμή ≤1000$, ανοίγει εξαιρετικές προοπτικές στην εμπλοκή των αναλυτών NGS στην έρευνα, την διάγνωση, τη ρύθμιση της θεραπείας, την πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου, την μεταμόσχευση και την ιατροδικαστική, αλλά και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας.

Όσοι φίλοι-συμμαθητές ενδιαφέρονται σχετικά, μπορούν να επικοινωνήσουν με την εταιρία του Κώστα. Τα στοιχεία της είναι SafeBlood BioAnalytica: Ιλισίων 3Α-5, 115 28 Αθήνα T: 210 6400318 Email: info@sbbio.gr Web: www.sbbio.gr  και στο YouTube: video(κλικ)

ekto1972


Δεν υπάρχουν σχόλια: