23.6.09

Έκτακτο Συνέδριο

Τη Δευτέρα 22/6/2009, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε παραθαλάσσια(!) ταβέρνα της Αργυρούπολης, το έκτακτο συνέδριο του blog. Τόσο τα ορεκτικά, όσο και τα κύρια πιάτα δέχτηκαν ανελέητες επιθέσεις από τους άξιους εκπροσώπους της Τάξης του 1972. Επειδή οι γνώμες διίστανται για το αν οι ψητές γαρίδες υπερτερούν των καβουριών, το προεδρείο αποφάσισε να θέσει το θέμα στην ολομέλεια του κανονικού συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί όπως πάντα "την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη". Μέχρι τότε όμως, θα υπάρξουν ασφαλώς νέες ενημερώσεις του blog.

19.6.09

Όταν ήταν παράνομο το BBC

Περάσαμε την εφηβεία μέσα στη χούντα αλλά ευτυχώς οι πιο πολλοί βγήκαμε νικητές και με σώας τας φρένας. Το τέλος της δεκαετίας του '60 πέρασε από πάνω μας με μια βροχή μηνυμάτων. Όσοι πρόλαβαν να απλώσουν κεραίες τα κράτησαν παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια.

17.6.09

O Δήμαρχος

Κάθε blog που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει το δήμαρχό του. Ειδικά όταν αυτός προέρχεται από την "τρομερή" τάξη του 1972, του ΣΤ' Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών!

Ο Γιάννης Τσαρπαλής, σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Μετεωρολογία, με ειδίκευση στο περιβάλλον. Ασχολήθηκε επίσης με Quality Management Systems και είναι κάτοχος του πτυχίου IRCA (International Register of Certificated Auditors). Μιλάει Γαλλικά κι Αγγλικά.

Επαγγελματικά, είναι Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας της εκπαιδευτικής εταιρείας ΡΟΜΒΟΣ Α.Ε. Έχει συγγράψει πολλά επιστημονικά βιβλία για τις εκδόσεις "Ρόμβος" κι έχει μεταφράσει τα συγγράμματα: DIABOLO MATH (editeur BELIN), Les Mathematiques venus d’ailleurs (editeur BELIN), Les Nombres remarques (editeur HERMANN), 250 problemes de theorie elementaire des nombres (editeur J.GABAY).

Με τα κοινά ασχολείται από το 1986 ως Δημοτικός Σύμβουλος Αργυρούπολης (1986-1994), ενώ κατά καιρούς υπήρξε Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (Ο.Ε.Φ.Ε.), Αντιπρόεδρος του Εκπαιδευτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Μέλος Δ.Σ. και Ταμίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Υπεύθυνος έκδοσης του μαθηματικού περιοδικού ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ, Α΄Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φεντεραλιστών και Αντιπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ στην EXPO 92 στη Σεβίλλη, για τη νέα τεχνολογία στην εκπαίδευση (πρόγραμμα STAR).

Στις Εθνικές εκλογές 1990 και 1993 ήταν Υποψήφιος βουλευτής στη Λακωνία. Εκλέχτηκε Δήμαρχος Αργυρούπολης, από το 2003 έως το 2006.
Για το έργο του στο Δήμο Αργυρούπολης, ο Γιάννης έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει αυτή από το Δήμο του Τορίνο της Ιταλίας (στο στιγμιότυπο αριστερά μαζί με τη Δήμαρχο της γερμανικής πόλης Μπάντεν-Μπάντεν), αλλά και διακρίσεις για την γενικότερη Ευρωπαϊκή του πολιτική αντίληψη, με αποκορύφωση στις 9/5/2005, να βραβευτεί στη Γαλλία μαζί με άλλους Ευρωπαίους δημάρχους, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την "Ημέρα της Ευρώπης". Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες από την σημαντική εκείνη ημέρα. Σημαντική τόσο για κείνον, όσο και για όλους εμάς, τους παλιούς του συμμαθητές. Ανάμεσα στους Γάλλους επισήμους διακρίνεται ο Υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπερνιέ και η σύζυγος του πρωθυπουργού Ραφαρέν.





DNA και f-stops

Ν.Σ.Χριστοδουλάκης, Nikon D100, 2004

Τι κοινό έχουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Βιολογίας με τους αθλητές βόλεϋ του Ολυμπιακού, τα σοκάκια της Ίου με τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Αργυρούπολης, η Διεθνής Φωτογραφική Ομοσπονδία με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, o Σύλλογος Φιλάθλων Κλασσικού Αθλητισμού με τα περιβαλλοντικά προβλήματα στο Αιγαίο;

Όταν ζήτησα από τον Νίκο να μας στείλει το βιογραφικό του για το blog, εκείνος έστειλε 59(!) ολόκληρες σελίδες που θα μπορούσαν από μόνες τους να αποτελέσουν το υλικό ενός ξεχωριστού blog. Πενήντα διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις, πάνω από 500 αναφορές του έργου του σε εργασίες ξένων επιστημόνων, σε βιβλία και εγκυκλοπαίδειες σε όλο τον κόσμο, επίβλεψη των Διδακτορικών Διατριβών και διπλωματικών εργασιών δεκάδων φοιτητών, τρία επιστημονικά βιβλία ειδικά γραμμένα για το ευρύ κοινό, ένα βραβευμένο λεύκωμα φωτογραφιών, δεκάδες μελέτες και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, απανωτές συνεντεύξεις στον Τύπο για θέματα βιολογίας και περιβάλλοντος, συνθέτουν τη "φωτογραφία" του καθηγητή στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκου Χριστοδουλάκη.

Δεν μπορούμε να προσθέσουμε κάτι άλλο παρά να πούμε μόνο δυο λόγια για τα βιβλία του Νίκου, από τις εκδόσεις Πατάκη:


"Σύγχρονη Βιολογία" (320 σελίδες)
ISBN 960-360-048-2
Απευθύνεται κυρίως στους διδάσκοντες το μάθημα της Βιολογίας στη Μέση Εκπαίδευση και τους μαθητές της Γ'Λυκείου που ενδιαφέρονται για τη Βιολογία. Το σύνολο των εικόνων και των σχεδίων του βιβλίου προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Νίκου.





"Οικολογία. Εισαγωγή στη μελέτη του περιβάλλοντος"
(215 σελίδες)
ISBN 960-360-372-4



"Το ανθρώπινο σώμα. Η απίθανη Μηχανή" (192 σελίδες)
ISBN 960-360-756-8

Σε συνεργασία με τον ιατρό Αλέξανδρο Χριστοδουλάκη.

Το 2001 εκδίδεται, σε συνεργασία με την Τ. Πανταζοπούλου, λεύκωμα φωτογραφιών του Νίκου, υπομνηματισμένων με αποσπάσματα από ποιήματα Ελλήνων ποιητών με τίτλο: «Ίος, χρυσή ψηφίδα των Κυκλάδων». Το βιβλίο προλογίζει ο καθηγητής Γ-Α. Μαγκάκης και ο διευθυντής της Leica Academy of Creative Photography Σ. Σκιαδόπουλος. Το βιβλίο επελέγη από το Δ.Σ. του Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου ως πρότυπη έκδοση για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Έλαβε εξαιρετική κριτική από τον Πρόεδρο των Ελλήνων Τουριστικών Συγγραφέων και την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (φύλλο 10-09-2002). Τιμήθηκε με το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τουριστικής Συγγραφής και Λευκώματος που οργάνωσε το 2003 ο ΕΟΤ και η Ένωση Δημοσιογράφων Τουριστικού Τύπου. Απασχόλησε ειδική εκπομπή της ΝΕΤ ("Αρχιπέλαγος", παρουσίαση Σοφία Ιωαννίδου) που μεταδόθηκε δορυφορικά σε όλο τον κόσμο στις 14-09-2002. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου (3000 αντίτυπα) εξαντλήθηκε τον Ιούνιο του 2002. Τη δεύτερη έκδοση, που τυπώθηκε τον Ιούνιο του 2003 σε 2500 αντίτυπα, προλογίζει ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Χρήστος Α. Σαρτζετάκης.


16.6.09

ΠεριΧαράξεις

Τα νέα για τον καθηγητή του τμήματος Eικαστικών και Eφαρμοσμένων Tεχνών του Α.Π.Θ., τον Μανόλη Γιανναδάκη, συνεχίζουν να είναι εντυπωσιακά. Απανωτές εκθέσεις, συνεχείς αναγνωρίσεις και έπαινοι, έχουν δικαιώσει από πολλά χρόνια τώρα, τα συναισθήματά μας αλλά και τις νεανικές ανησυχίες του Μανόλη της οδού Βρεσθένης. Του Μάνου των εφηβικών μας χρόνων. Του Γιώργου, του Μίμη, του δικού μας Μάνου.

Δυστυχώς δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε την τελευταία έκθεση χαρακτικών του στη Βέροια, από 8 έως 30/5/2009. To blog θα προσπαθήσει να "χαράξει πορεία" για τα τεκταινόμενα όσο πιο συχνά γίνεται. Ανακαλύψαμε όμως ένα τουλάχιστον βιβλίο με έργα του Μανόλη:

Χαράξεις
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Αύγουστος 2007


Σχετικά Links:


"Πτώση", 1998 , Χρωματική χαλκογραφία

15.6.09

A success story

"Αν ήταν άλλος ένας Ελληνας επιτυχημένος εξαγωγέας, δεν θα αποτελούσε είδηση. Ομως ο πρόεδρος του διεθνούς δικτύου σπουδών AXON είναι ένας επιχειρηματίας που «εξάγει» ένα ιδιαίτερο προϊόν: εκπαίδευση και ελληνική ευφυΐα σε όλο τον κόσμο".

Ασφαλώς πολλοί από εσάς θα έχετε στείλει τα παιδιά σας (και μερικοί ίσως πια και τα εγγόνια σας) να μάθουν μια ξένη γλώσσα σε κάποιο από τα φροντιστήρια Axon. Πόσοι όμως γνωρίζετε ότι πίσω από το όλο concept των συγκεκριμένων σχολών, είναι ο Πέτρος Πετρίδης; Ναι, ο Πέτρος του πρώτου θρανίου της "μεσαίας σειράς", είναι ίσως ο πιο επιτυχημένος επιχειρηματίας που έβγαλε ποτέ το τρομερό Έκτο! Του ευχόμαστε να 'ναι πάντα καλά κι ελπίζουμε να βρει κάποτε λίγο χρόνο (και το δρόμο) για την "τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη".

Περισσότερα για τον Πέτρο, θα βρείτε στο link: http://www.protothema.gr/content.php?id=2877

12.6.09

Class of 2005!



















Ένα από τα καλύτερα reunions στο ταβερνάκι της Ζεύξιδος απέναντι από το σχολείο. Το καλαμπουρίσαμε εκείνο το βράδυ όσο δεν έπαιρνε, λες και ξέραμε ότι μετά από αυτή τη συνάντηση, τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο ξανά.

11.6.09

Τιμημένο

Το 2004, καθώς ήμουν στις ΗΠΑ για ένα πολύμηνο project, έλαβα ένα Email με τη φωτογραφία αυτή. Ο Θόδωρος, στις επιτροπές εφέσεων τότε της ΕΠΟ, ήταν από τους πρώτους που το σήκωσαν "το τιμημένο". Ήταν μια δικαίωση. Το Ευρωπαϊκό Ποδοσφαίρου στα χέρια ενός ανθρώπου που αγάπησε όσο λίγοι το ποδόσφαιρο. Φωτογραφία τραβηγμένη μάλλον με κινητό.

10.6.09

" Η τελευταία εκδρομή "

«Πάμε να φύγουμε» άκουσε τον Πέτρο να του φωνάζει. «Πάει έντεκα η ώρα και ο Κουλός θα πάρει απουσίες!». Γύρισε και τους κοίταξε με μια φαρμακερή ματιά σα να ‘λεγε: «Πάρτε δρόμο, δε μ’ ενδιαφέρει!..»

Στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου ο κουλός λυκειάρχης εντόπισε αμέσως την απουσία του αλλά οι συμμαθητές του δήλωσαν άγνοια, σηκώνοντας τους ώμους τους με απορία. «Πηγαίνετε να κοιμηθείτε και φρόνιμα!» τους διέταξε βλοσυρός. Κλειδώθηκαν στα δωμάτιά τους κι άρχισαν να ετοιμάζουν μυστικές γιορτές με μουσική, κρασί και χαρτιά όταν ο Στάθης τους αλάφιασε: «Βγείτε ρε! Ο Κουλός έστησε καρτέρι στο Χρήστο.» Βγήκαν έρποντας αθόρυβα στα μπαλκόνια του ξενοδοχείου, που εξείχαν πάνω από το στενό αφώτιστο δρόμο. Ο λυκειάρχης μόλις που διακρινόταν. Είχε κρυφτεί πίσω από το χοντρό πεύκο του πεζοδρομίου και παραφυλούσε συσπειρωμένος.
...
Ο Χρήστος ήδη πλησιάζε. Είχε φύγει με την Ίνγκριντ από την ντισκοτέκ και είχαν γίνει ένα κινούμενο σύμπλεγμα φωτιάς στα σκοτεινά σοκκάκια. Έστριψαν στο δρόμο μ’ ένα γάργαρο γέλιο και εισχώρησαν αγκαλιασμένοι στο πιο πυκνό μαύρο της διάφανης νύχτας της Ρόδου. Σταμάτησαν μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου και φιλήθηκαν. Η Ίνγκριντ φαινόταν έτοιμη να του παραδώσει το παράφορο μουσκεμένο μυστικό της. Έλιωνε σαν ώριμο φρούτο στο στόμα του, εγκαταλειπόταν σα γη στον ατίθασο τράγο του πόθου του. Της είπε πνιχτά: «Would you like to come to my room?»

Τότε ο γέρος-φάντασμα σαλτάρισε από το πεύκο και σείωντας σαν το χέρι του Καραγκιόζη το δυνατό, παχύ χέρι του στραπατσάρισε βάναυσα το μέλαψό μάγουλό του. Η Σουηδέζα πανικοβλήθηκε. Βλέποντας τον πρίγκηπα του Αιγαίου να μην αντιδρά, το’ βαλε στα πόδια. Ο Χρήστος κατέβασε το κεφάλι και χώθηκε τρέχοντας στο ξενοδοχείο.

Την άλλη μέρα, η τελευταία τάξη του αθηναϊκού λυκείου πήγε εκδρομή στη Λήνδο. Το μεσημέρι, κατόπιν άνωθεν εντολής, έφαγαν όλοι μαζί. Στην κορυφή των τραπεζιών κάθησε επίσημα ο λυκειάρχης. Μόλις τελείωσαν σηκώθηκε όρθιος, τους κοίταξε αινιγματικά μέσα από τα χοντρά γυαλιά μυωπίας, όρθωσε τον κοντόχοντρο κορμό του και το κουλό του χέρι ταλαντεύτηκε μηχανικά σαν εκκρεμές κι εντέλει τους μίλησε με λίγα λόγια βαρυσήμαντα για τον χρυσούν αιώνα του Περικλέους. Οι τελειόφοιτοι τον παρακολουθούσαν μαζεμένοι. Κατόπιν έκανε νόημα στους άλλους καθηγητές κι άρχισαν να τραγουδούν το «πότε θα κάνει ξαστεριά», το τραγούδι-σύμβολο του αντιδικτατορικού κινήματος, που είχε μάθει ο Χρήστος στη Λήδρα. Οι τελειόφοιτοι μπήκαν στο τραγούδι ενθουσιασμένοι. Ψηλά η ακρόπολη της Λήνδου άστραφτε στον μαγιάτικο ήλιο. Η θάλασσα άφριζε τραγουδώντας κι αυτή. Μονάχα ο Χρήστος δεν τραγουδούσε. Τι σημασία όμως είχε; Η τελευταία τάξη ενός αθηναϊκού λυκείου, οδηγημένη από τον διευθυντή της, προέβαινε εκείνη τη στιγμή σε μια πράξη υπερηφάνειας, σε μια συμβολική πράξη αντίστασης ενάντια στο χουντικό καθεστώς που ποδοπάταγε την πατρίδα. Ο λυκειάρχης είχε αποκαλύψει περήφανα το μυστικό του. Ήταν δημοκράτης... Και προσέφερε τελετουργικά τη στερνή του παραίνεση στους τελειόφοιτους: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Ο Χρήστος χάϊδευε δύσθυμα το πρησμένο του μάγουλο.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Μιχάλη Μπέκα "Κόκκινη Ερωμένη" (εκδόσεις Στοχαστής, 1989).

9.6.09

Τα βιβλία του Μιχάλη

Μια ποιητική συλλογή του Μιχάλη με τίτλο «Η ποίηση σήμερα δεν είναι εδώ» είχε εκδοθεί το 1983 από τις εκδόσεις Καστανιώτη, αλλά δεν μπορέσαμε να την βρούμε. Αν την έχει κάποιος φίλος, ας επικοινωνήσει μαζί μας. Τα υπόλοιπα βιβλία του, δυο διηγήματα και μια νεώτερη ποιητική συλλογή, τουλάχιστον στο internet, κυκλοφορούν ακόμη. Τα βρήκαμε σε διάφορα sites ανάμεσα στα οποία στου Ελευθερουδάκη, στο greekbooks.gr κλπ. Ιδού τα στοιχεία:

Συγγραφέας: Μπέκας, Μιχάλης
Εκδόσεις: Στοχαστής


Νυχτοτροπισμοί
ISBN: 960-303-052-Χ
Έτος Έκδοσης: 1995
Σελ.: 48


Αφροδίτη βγάλε τα μαύρα
ISBN: 960-303-036-8
Έτος Έκδοσης: 1993
Σελ.: 131


Κόκκινη ερωμένη
Έτος Έκδοσης: 1989
Σελ.: 183





ΥΓ. Ο Μιχάλης είχε επίσης ασχοληθεί και με τα κοινά και είχε μάλιστα εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Υμηττού.

8.6.09

Ένας γάμος

Ο Γιώργος σχηματίζει το σήμα της νίκης γιατί ο γάμος δεν είναι ο δικός του. Από αριστερά, Γιώργος, Σωτήρης και Θόδωρος, μια πραγματική αδελφική φιλία που άντεξε στο χρόνο.

7.6.09

To τρύπιο κατοστάρι







Όλοι μαζί για πρώτη φορά μετά το 1972. Είναι πια 1987 (ή μήπως 1986;) και ήταν η αρχή μιας σειράς συναντήσεων που κρατάει μέχρι και σήμερα με τον μυστικό κωδικό "τελευταία Παρασκευή κάθε Σεπτέμβρη". Το πρώτο αυτό reunion έγινε πάντως μυστηριωδώς σε ταβέρνα της Ηλιούπολης και συνεχίστηκε ξημερώματα με καφέ στου Παπασπύρου, που υπήρχε τότε ακόμα στον Άγιο Σώστη, στη Συγγρού.

6.6.09

Καλοκαίρι 1980

Μετά από 7-8 χρόνια που είχε τελειώσει το σχολείο, ανάμεσα σε ταξίδια, σπουδές και επαγγελματικές αναζητήσεις, κάποιοι βρέθηκαν ξανά. Τίποτα δεν είχε αλλάξει, τίποτα δεν άλλαξε άλλωστε ποτέ. Από αριστερά, Γιώργος, Θόδωρος (Τίμης), Σωτήρης (με μαλλί ξεχασμένο από την περίοδο της μεταπολίτευσης) και Γιώργος. Καλοκαίρι του '80 στο περίφημο μπαλκόνι της οδού Θ.Βρεσθένης 56. Ο δρόμος τότε άντεχε και τα βράδια είχαν ησυχία.

5.6.09

Ιούλιος 1972

Για μπάνιο στη Βουλιαγμένη με τα δυο κορίτσια από τη Dijon. Η Chantal και η Mireille ήταν σχεδιασμένο αρχικά να φιλοξενηθούν από τον άλλο Γιώργο, αλλά τελευταία στιγμή άλλαξαν τα πλάνα καθώς και ο ρους της ελληνογαλλικής φιλίας. Τελευταίες ξέγνοιαστες στιγμές σε μια Έλλάδα με πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα. Σε λίγες μέρες το τρένο θα έφευγε για τη Γαλλία και μαζί, οι τρεις από τους τέσσερις των φωτογραφιών, ενώ και ο τέταρτος θα ακολουθούσε σε λίγους μήνες την ίδια διαδρομή, προς Λωζάννη.