9.2.12

Μare Germanium


του Χρόνη Κοϊμτσίδη
(Γυμνάσιο Καλλιθέας 1969)Αγαπητοί,

Αυτές τις μέρες διαβάζω ένα βιβλίο. Αντέγραψα ένα σημείο του και σας καλώ να το διαβάσετε. Υπόψη ότι το βιβλίο γράφτηκε το 1998:

«Αν νικούσε ο ναζισμός, θα γινόταν mare Germanium. Από τους γύρω της (της Μεσογείου) πληθυσμούς οι Ναζί θα κρατούσαν όσους χρειάζονταν για καλλιεργητές της γης, εργάτες και υπηρέτες τους και τους άλλους θα τους έστελναν στα ενδότερα της Αφρικής, ώστε οι περιοχές με το εύκρατο κλίμα, τον ήλιο και τη θάλασσα να γίνουν τα θέρετρά τους. Άλλωστε, και να μην μετώκιζαν, ήξεραν αυτοί μεθόδους να περιορίζουν τους ανθρώπους στον αριθμό που αυτοί χρειάζονταν ή και να τους εξαφανίζουν. Τους Έλληνες τους θεωρούσαν λαό δεύτερης κατηγορίας. Ο Γληνός στο «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ» γράφει ότι μας κατηγορούσαν «γιατί είμαστε τεμπέληδες, καφενόβιοι και αεριτζίδες και θα μας βάλουνε, λέει, αυτοί να δουλεύουμε όπως ξέρουν αυτοί να βάζουνε τους σκλάβους να δουλεύουνε».
...
Υπήρχε αληθινά τρομερός κίνδυνος αφανισμού της χώρας. Ο Πυρομάγλου αναφέρει (Ιστ. της Αντίστασης 1940-45, σελ. 433) ότι, όταν επισκέφτηκε την Ανατολική Γερμανία το 1961 (τότε είχαν έρθει εκεί τα γερμανικά αρχεία από Μόσχα), ένα ηγετικό στέλεχος του καθεστώτος εκείνου του έδειξε γερμανικό έγγραφο, που έγραφε ότι οι Γερμανοί μετά την νίκη τους και το τέλος του πολέμου είχαν σκοπό να διώξουν μαζικά τους Έλληνες και να τους μεταφέρουν στην Αφρική, για να εγκατασταθούν αυτοί στην Ελλάδα».

Γιάννη Δ. Σακκά
Η ΕΑΜική αντίσταση 1941-1944 – Μια κριτική προσέγγιση
Αθήνα 1998
σελ. 44


Φιλικά,

Χρόνης Κοϊμτσίδης
Φεβρουάριος 2012


------
Σημ. Ο φίλος Χρόνης είναι μελετητής της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου.

2 σχόλια:

Ευ. Σπινθάκης 1970 είπε...

Ο πατέρας μου 91 χρονών σήμερα θυμάται ότι οι γερμανοί φαντάροι έλεγαν στους δικούς μας οτι μόλις τελειώσει ο πόλεμος θα ευνουχίσουν όλους τους άνδρες, ώστε σε κάποια χρόνια να αφανιστεί το ελληνικό έθνος και οι ελληνίδες να γεννούν άρια γερμανόπουλα...

Class of 72 είπε...

Κανένας πόλεμος δεν έχει λογική, αλλά αυτός παραήταν παράλογος λόγω βλακείας εξαρχής.