30.5.16
29.5.16
ektoΙστορικά
[...] Αυτοκρατορία μόνο κατ' όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόντος της.
Το Βυζάντιο σ' εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών του, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης, η οποία όμως ήταν μισητή στους κατοίκους της Κωνσταντινούλης. Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Βυζαντινούς. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε' για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης. Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ' ημών η των αζύμων λατρεία».
28.5.16
26.5.16
Μιχάλης Παπαγιαννάκης: «Απλώς διαβάζω»
«Πιστέψτε με, δεν είμαι “oργισμένος νέος”. Απλώς διαβάζω».
Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Φοιτητής Νομικής
Πανσπουδαστική (25/1/1962)
Πλήρες άρθρο: dimartblog.com (κλικ)
22.5.16
20.5.16
19.5.16
14.5.16
13.5.16
Балкан Шести Гимназија: отварање изложбе Принтмакинг
Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 και ώρα 12.00 πμ. έκθεση σπουδαστών του Εργαστηρίου Χαρακτικής (Εκπαιδευτική ομάδα του καθ. Μανόλη Γιανναδάκη), του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην γκαλερί της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Novi Sad, με παράλληλη ατομική έκθεση έργων του καθηγητή χαρακτικής Μανόλη Γιανναδάκη στην γκαλερί Rajko Mamuzić της πόλης, με εγκαίνια την Τετάρτη 18 Μαΐου και ώρα 19.00 μμ.
Η έκθεση των σπουδαστών γίνεται με την ευκαιρία του πλαισίου της διμερούς συνεργασίας των δυο Πανεπιστημίων University of Novi Sad-Academy of Arts και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατόπιν πρόσκλησης του καθηγητή Mr. Zoran Todovic, Διευθυντή τομέα χαρακτικής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Novi Sad της Σερβίας.
Τα έργα των σπουδαστριών/στων, Ζωής Αντωνιάδη (Εργ.ζωγραφικής 1), Ελλάδας Αχεριώτη (Εργ.ζωγραφικής 5), Μιχάλη Βαφόπουλου, Γρηγόρη Γαλανόπουλου, Μπόρις Γεωργιτσέλι (Εργ.ζωγραφικής3), Μανώλη Δημητράκη, Κορίνας Καμαλακίδου, Σταυρούλας Καψάλη, Νατάσσας Κότσαλα, Παναγιώτη Κάτσιου, Γιώργου Λαζαρίδη (Εργ.ζωγραφικής 1), Δέσποινας Ματζάρη (Εργ.ζωγραφικής 1), Δημοσθένη Μπογιατζή, Ελένης Νικολακοπούλου, Ελένης Φωτοπούλου που εκθέτουν με την ευκαιρία αυτή, είναι το αποτέλεσμα ενός στοχευόμενου ερευνητικού αντικειμένου, εποπτευόμενο από τον διδάσκοντα.
Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει ένα σύνολο μελετών, προτάσεων των δημιουργιών τους, μαυρόασπρα ή χρωματικά χαρακτικά με τεχνικές της ανάγλυφης φόρμας χάραξης (ξυλογραφία, χάραξη λινόλεο ή άλλες πλάκες) της βαθιάς χάραξης πάνω σε μεταλλικές πλάκες τσίγκου-χαλκού (οξυγραφίες με όλες τις τεχνικές), επίσης μικτές τεχνικές, αλλά και λινογκραβούρες, κολλαγραφίες, λιθογραφίες και έργα διαμορφωμένα μέσα από την σύγχρονη τεχνολογία για την τεχνική της μεταξοτυπίας.
Έργα λοιπόν που προκύπτουν, εκτός από την έμφαση των ζητημάτων που αφορούν την γνώση των παραδοσιακών μεθόδων χάραξης και εκτύπωσης, επίσης και από μία ανοικτή έρευνα και εφαρμογή των πολλών και διαφορετικών τάσεων και αντιλήψεων. Συνδυαστικές μέθοδοι χάραξης και εκτύπωσης, αλλά και πιο διευρυμένες μορφοπλαστικές διαδικασίες χαρακτηρίζονται από πιο προσωπικά αποτελέσματα στον εικαστικό λόγο των σπουδαστριών/στών, εμπλουτίζοντας τον ουσιαστικό διάλογό τους με τον διδάσκοντα και τους συμφοιτητές τους. Έτσι καλλιεργούν ένα πνεύμα, ελεύθερης αναζήτησης για την κατάκτηση εκ μέρους των, της ποιότητας της πολυμορφίας και της ποικιλίας των αισθητικών τους κατευθύνσεων.
12.5.16
Συναυλία για καλό σκοπό των σημερινών παιδιών του Έκτου!
Το 6ο ΓΕ.Λ. Αθηνών, σας προσκαλεί στη συναυλία του μουσικού σχήματος του σχολείου, την Παρασκευή 13 Μαΐου και ώρα 8.30μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου (είσοδος από Πυθέου). Σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά για μια βραδιά αφιερωμένη στη μελοποιημένη ποίηση.
Είσοδος 2 ευρώ – ενίσχυση για την σύσταση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας.
(Να πάμε!
ekto1972)
Σημ. οι φωτογραφίες των μαθητριών Άννας Ρεκούτη και Ολυμπιάννας Μιλιάκη είναι εμπνευσμένες από τα ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη «Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες» και Μάνου Ελευθερίου «Δεν είμαι άλλος».
Η βουλευτής του Μπία
Αυλωνίτου, Μπίας, Ιωαννίδου
Ολυμπιακοί Αγώνες, Μόναχο 1972
Με αφορμή την συνεχή παρουσία της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης
Αυλωνίτου στα (διαπλεκόμενα) τηλεοπτικά κανάλια (κι όχι πάντα για καλό), να
θυμηθούμε ότι η κα Αυλωνίτου υπήρξε πρωταθλήτρια στην κολύμβηση, δημιούργημα
του αξέχαστου γυμναστή μας Γιώργου Μπία. Μάλιστα το blog μας έχει κάνει το 2013, το εκτενές αφιέρωμα Μπίας, ένας αξέχαστος καθηγητής (κλικ).
Εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 60, αρχές 70, λόγω και της
παρουσίας του Μπία στο ΣΤ’ Γυμνάσιο, αρκετοί από μας είχαμε αποκτήσει στενή
επαφή με τον υγρό στίβο και παρακολουθούσαμε από κοντά και με ιδιαίτερο
ενδιαφέρον τα σχετικά πρωταθλήματα που διεξάγονταν κάθε χρόνο στο Ολυμπιακό
Κολυμβητήριο, δίπλα στις στήλες του Ολυμπίου Διός. Τα πρωταθλήματα διεκδικούσαν
με πολύ φανατισμό και κατακτούσαν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, ενώ ο
Εθνικός, με προπονητή τον Γιώργο Μπία, είχε πάντα αξιόλογη παρουσία. Μερικά από
τα ονόματα που πρωταγωνιστούσαν τότε στους αγώνες ήταν οι Κίτσος Λούης, Στέργιος Μπιτέρνας, Πανίκος
Χρυσοστόμου, Πέπη Γεωργιάδου, Μαίρη Λομβάρδου, Ελεάνα Λούη, Τζένη Σωτηρίου του
Παναθηναϊκού και οι Δημήτρης Καρύδης, αφοί Κοσκινά, Παπαδάκης, Κουτουμάνης,
Μπαξεβανέλη, Ηλιοπούλου, Κωνσταντινίδου του Ολυμπιακού.
Επίσης δεν ξεχνάμε τον πρωταθλητή μας στις καταδύσεις, τον Βαγγέλη
Ηλιάδη, ο οποίος κέρδισε 3 πρωταθλήματα με τον Παναθηναϊκό. Ο Βαγγέλης ήταν
παιδί του Εκτου και σύχναζε μαζί μας στο γήπεδο μπάσκετ του Πρωτέα (παιδική
χαρά Αγκύλης και Πυθέου), αλλά και στα άλλα στέκια της περιοχής, που συχνάζαμε.
Και ποιόν είχε αντίπαλο ο Βαγγελάκης; Τον ΚΩΣΤΑ ΠΡΕΚΑ!!!
Κ.Κορωναίος
Μάιος 2016
2.5.16
1.5.16
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)