17.5.10

Πώς την λεν' την εποχή;


Πώς την λεν' την γειτονιά;


3 σχόλια:

Κ.Κor. είπε...

Καλλιρρόης, με το ποτάμι (Ιλισσός) ακόμα ανοιχτό. Στη μέση αριστερά ο Αγ. Παντελεήμονας και στο βάθος ο FIX (για μια φορά ακόμα η μπύρα του ξανακυκλοφόρησε αυτές τις μέρες, είδα διαφήμιση στην τηλεόραση). Εποχή; late 50's or early 60's.

Sot Rods είπε...

Το ποτάμι το θυμόμαστε αμυδρά με λιγοστό βέβαια νερό, μέχρι που το σκέπασαν εντελώς τη δεκαετία του 1960. Η προηγούμενες γενιές όμως το είχαν πραγματικά χαρεί. Ο πατέρας μου που είχε γεννηθεί το 1919, όταν ήταν παιδάκι πήγαινε για ψάρεμα(!) στον Ιλισσό, περίπου στο ύψος του σημερινού σταθμού Φιξ που η κοίτη του ήταν πιο βατή. Γνωρίζουμε επίσης ότι στην Άρδηττου λόγω της εδαφικής ανισότητας σχηματιζόντουσαν μικροί καταρράκτες(!), ενώ και λίγο πιο ψηλά στο Παγκράτι, στα χρόνια του Μεσοπολέμου, υπήρχε ποικίλη χλωρίδα και πανίδα (Βατραχονήσι).

Στη φωτογραφία της ανάρτησης πάντως, εκτός από τον πεζό αριστερά που διασχίζει το δρόμο με άνεση (κοντά στην οδό Βούρβαχη), εντυπωσιάζει ότι και οι δυο μεριές του Ιλισσού είναι διπλής κατεύθυνσης.

Class of 72 είπε...

Με την ευκαιρία, η Νάνα Μούσχουρη γεννήθηκε στην Κρήτη, αλλά από 3 ετών έζησε και μεγάλωσε στη γειτονιά μας. Το σπίτι της ήταν πιθανότατα κάπου Ηρακλέους και Θ.Βρεσθένης. Λίγο πιο πάνω, Εκαταίου και Θ.Βρεσθένης, την δεκαετία του ’50, υπήρχε ταβερνάκι (εκεί που ήταν για πολλά χρόνια η στάση του λεωφορείου προς Αθήνα και που στη εποχή μας είχε γίνει εμπορικό κατάστημα), όπου λέγεται ότι την άκουσε για πρώτη φορά να τραγουδάει ερασιτεχνικά, ο Μάνος Χατζιδάκις και έγινε η αρχή της τεράστιας καριέρας της. Άλλοι λένε ότι η πρώτη αυτή συνάντηση έγινε σε ταβερνάκι της Δράκου, στο Κουκάκι. Φυσικά όλες αυτές οι πληροφορίες είναι με κάθε επιφύλαξη και αν κάποιος άλλος φίλος/φίλη γνωρίζει καλύτερα, ας στείλει ένα email.