9.6.10

Οι κινηματογράφοι που πηγαίναμε (Μέρος 1ο)

του Κώστα Κορωναίου
(ΣΤ' Γυμνάσιο 1972)








Τέλη δεκαετίας του '60. Σαββατόβραδο. Εξοδος. Χαρτζηλίκι 20 ολόκληρες δραχμές. Πρώτη προτεραιότητα, ΚΑΡΕΛΙΑ των 10 (6 δραχμές), καφεδάκι (νες) στην Μπόνι στη Λεωφ. Βουλιαγμένης (5 δρχ.) βλέποντας την εκπομπή του Μαστοράκη στην τηλεόραση και μετά σινεμαδάκι (5-7 δρχ).

Τω καιρώ εκείνω, το πιό διαδεδομένο μέσο διασκέδασης του κόσμου ήταν ο κινηματογράφος. Δεκάδες κινηματογράφοι, σ’ όλη τη συνοικία του Νέου Κόσμου αλλά και στις όμορες συνοικίες (Κουκάκι, Δάφνη), γνώριζαν κάθε βράδυ πιένες, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Κινηματογράφοι χειμερινοί και κινηματογράφοι θερινοί.

ABC, στη Λεωφ. Βουλιαγμένης 130, χειμερινός & θερινός. Το καλοκαίρι άνοιγε από τα πλάγια. Τώρα είναι πάρκινγκ.

ΑΛΙΝΤΑ, χειμερινός στον Αγ. Γεώργιο, Μπουμπουλίνας, τώρα είναι σούπερ μάρκετ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.

ΑΜΥΝΤΑΣ, θερινός στην Πλατεία Υμηττού. Λειτουργεί από 1958 ως σήμερα. Εχει κυρηχθεί ως διατηρητέος κινηματογράφος.

ΑΝΝΑ, θερινός, στη Λεωφ. Βουλιαγμένης 26, μετά έγινε συνεργείο αυτοκινήτων, ύστερα CLUB 22.

ΑΣΤΕΡΙΑ, θερινός, Αρτέμωνος 10 και Ιππάρχου. Από το 1956 έως το 1972, οπότε και πήγε στη θέση του ο ΟΡΦΕΑΣ. (Σημ. ekto1972: Τα ΑΣΤΕΡΙΑ λόγω θέσης ήταν μακράν το καλύτερο θερινό σινεμά όλης της Αθήνας. Έβλεπες στο βάθος αριστερά την Ακρόπολη, δεξιά το Λυκαβηττό και στη μέση την οθόνη!)

ΑΤΛΑΝΤΙΣ, στην πλατεία Καλογήρων, χειμ. & θερ. Το καλοκαίρι άνοιγε η οροφή. Λειτουργεί μέχρι σήμερα με 2 αίθουσες.

ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ, χειμερινός, στο Κουκάκι (Γαργαρέττα) Παρθενώνος 26, από το 1967 έως το 1982. Τώρα είναι σούπερ μάρκετ "ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ".

ΓΑΡΔΕΝΙΑ, χειμερινός, στη Λεωφ. Βουλιαγμέννης στον Αγ. Γιάννη, τώρα είναι σούπερ μάρκετ.

ΔΑΦΝΗ, χειμερινός, με θερινό στην ταράτσα, στην Εθνάρχου Μακαρίου στην Δάφνη, μετά έγινε μπαρ και έκλεισε την δεκαετία του 80.

ΕΡΕΧΘΕΙΟΝ, θερινός, στο Κουκάκι (Γαργαρέττα), Ερεχθείου 26, από το 1957 έως το 1978. Τώρα είναι το πίσω μέρος του ξενοδοχείου DIVANI PALACE.

ΕΡΜΗΣ, χειμερινός, με θερινό στην ταράτσα, Ελλης και Κανάρη, λίγο πριν την πλατεία Καλογήρων. Τώρα είναι κέντρο διασκέδασης.

ΕΥΡΩΠΗ, θερινός, στην Αμβρ. Φραντή 43, από το 1942 έως το 1971. Μέχρι πρότινος ήταν ταβέρνα, αλλά σύντομα θα ανεγερθεί νέο πολυόροφο κτίριο. Λειτούργησε και σαν θέατρο.

(Σημ. ekto1972: το καλύτερο ελληνικό γουέστερν!)

ΘΑΛΕΙΑ, θερινός, στην Κασομούλη, στον Αγ. Γιάννη, λειτούργησε μέχρι το 1980, μετά έγινε βενζινάδικο SHELL κι ύστερα κατεδαφίστηκε λόγω σταθμού μετρό Αγ. Ιωάννου.

ΙΜΠΕΡΙΑΛ, θερινός στην Δάφνη, Μιλτιάδου & Ηλιουπόλεως, λειτούργησε από το 1970 μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 70, τώρα είναι πάρκινγκ.

ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ, χειμερινός, στη Λεωφ. Βουλιαγμένης, πλατεία Καλογήρων. Εκλεισε το 2005.

ΜΙΤΣΙ, χειμ. & θερ. στο Κουκάκι, Βείκου 62, από το 1969 έως το 1988. Τώρα είναι δημοτικό γυμναστήριο. Το θερινό λειτουργούσε στην ταράτσα.

ΝΑΝΑ, στη Λεωφ. Βουλιαγμένης 179 ο χειμερινός και λίγο πιό πάνω ο καλοκαιρινός, τώρα λειτουργεί μόνο ο χειμερινός που έχει γίνει multiplex με 6 αίθουσες.

ΝΑΣΙΟΝΑΛ, χειμερινός, με θερινό στην ταράτσα, στην Μπακνανά και Μάχης Αναλάτου. Σήμερα είναι σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.

ΟΑΣΙΣ, στην Ιππόνακτος 36, θερινός από το 1956 έως το 1967, στη συνέχεια έγινε χειμ. & θερ., ανοίγοντας το καλοκαίρι από τα πλάγια. Λειτούργησε μέχρι το 1988 κι ύστερα έγινε Γυμναστήριο του Πάντειου Πανεπιστήμιου.

Ο Ορφέας το 1946 (από το site http://www.cinefilip.gr)

ΟΡΦΕΑΣ, στη Λεωφ. Βουλιαγμένης 85, στον Αγ. Γιάννη, θερινός, από το 1935, κάποια στιγμή (το 1972) μεταφέρθηκε στην οδό Αρτέμωνος και Ιππάρχου, εκεί που λειτουργούσε ο κινηματογράφος ΑΣΤΕΡΙΑ. Τη δεκαετία του 2000 γκρεμίστηκε και έγινε πολιτιστικό κέντρο, με τον θερινό να λειτουργεί στην ταράτσα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ, χειμερινός & θερινός, στο Κουκάκι - Φιξ, Λεωφ. Συγγρού 106, από το 1939 έως το 1990. Το θερινό, λίγα κτήρια πιό κάτω στη Λεωφ. Συγγρού 112, από το 1930 έως το 1970. Πρώτα γκρεμίστηκε το θερινό, μετά και το χειμερινό. Το χειμερινό ξαναφτιάχτηκε στο ημιυπόγειο ενός νέου κτηρίου, τη δεκαετία 80. Την δεκαετία του 90 λειτούργησε ως θέατρο. Τέλος το χειμερινό μετονομάστηκε σε MIKROKOSMOS, λειτουργεί από το 2004 έως σήμερα για σινεφίλ.

ΠΙΚΟΛΟ, χειμερινός στο Κουκάκι, Λεωφ. Συγγρού 33, από το 1962 έως το 1981, υπόγειος κινηματογράφος. Το τελευταίο καιρό είχε γίνει sex cinema, τώρα παραμένει κλειστός. Εγινε προσπάθεια να γίνει θέατρο από τον Χάρη Ρώμα με το όνομα Χρώμα.

ΠΡΩΤΕΑΣ, χειμερινός, στο Κουκάκι - Αν. Ζίννη & Οδ. Ανδρούτσου, 1938 - 1971, ξεκίνησε πρώτα το θερινό στην Αν. Ζίννη 28, σε ένα μεγάλο οικόπεδο, αργότερα μέρος του οικοπέδου στην Οδ. Ανδρούτσου έγινε χειμερινός από το 1957 έως 1971, επίσης το σινεμά έγινε γνωστό επειδή δούλευαν οι γονείς της Νάνας Μούσχουρη. Γκρεμίστηκαν και τα δύο και έγιναν σχολείο.

ΣΙΝΕ ΕΠΤΑ, χειμερινός, στην Αρτέμωνος και Αίνου, από το 1961 μέχρι το 1970 οπότε και έγινε ο χειμερινός ΟΡΦΕΑΣ.


Τέλος 1ου μέρους


...για να πιείτε Ταμ-Ταμ!


"...Σάμαλι-Παστέλι-Κωκ, Λεμονάδες-Πορτοκαλάδες..."






Πηγή:
Στοιχεία των κινηματογράφων και εικόνες από το site http://cinemahellas.wordpress.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ από καρδιάς για το όμορφο ταξείδι στο χρόνο. Είναι σχεδόν η εποχή, που βλέπουμε κομμάτια της ζωής μας στο...εκράν!!
Φίλη,του '60 εκδρομέας,....."ομόσταβλη από το ΙΒ΄ Θηλέων. Μαρία Ανδρεάδου

Class of 72 είπε...

Μαρία σε ξανακαλωσορίζουμε στη γειτονιά σου!

Νομίζω μας έχεις ξαναφήσει μήνυμα στο παρελθόν. Αν θέλεις στείλε ένα email για να τα πούμε «εκτός αέρα». Ψάχνουμε να βρούμε στοιχεία για το ΙΒ’, για να κάνουμε κάποιο αφιέρωμα.

Φιλιά

ekto1972