30.5.11

Ταξίδι σε μια Φωτογραφία


Ψάχναμε να βρούμε θέμα για τη δεύτερη επέτειο όταν έφτασε η φωτογραφία που μας έστειλε ο π.Γιώργος Αναγνωστόπουλος (ΣΤ΄ Γυμνάσιο 1972). Μια φωτογραφία που είχε τραβήξει ο ίδιος, τότε, σε μια από τις ημερήσιες βόλτες στου Φιλοπάππου. Μας άρεσε πολύ αυτή η φωτογραφία. Δεν είναι μόνο ότι δείχνει μερικά παιδιά, κυρίως του Πρακτικού, φυλλαράκια ενός μεγάλου δέντρου που έπεσαν στη γη, πάνω στο λιθόστρωτο του Πικιώνη κι έγιναν άντρες. Είναι ότι έχει κίνηση, έχει ζωντάνια, έχει χαρά. Μια χαρά σκεπτόμενη όμως. Προβληματισμένη. Που ψάχνει να στηριχθεί στο Δάσκαλο Λίνο Μπενάκη. Να αντλήσει δύναμη για αυτό που είναι μπροστά, πίσω από την πλάτη του φωτογράφου. Χαρά θαμπή όταν κάνεις ζουμ επάνω της. Για πόσο; Γιατί; Τι δεν είπε ο Δάσκαλος ακόμη; Και το λιθόστρωτο πάντα εκεί. Σοβαρό, δυνατό, ανθρώπινα καλαίσθητο να μεταδίδει απογειωτική ενέργεια και μια κρυφή σημειολογία. Ο Δάσκαλος δεν είναι στο κέντρο του καρέ της εικόνας, αλλά είναι το κέντρο της εικόνας. Σαν άλλος ήλιος στέλνει από την άκρη τις ακτίνες-μαθητές σε όλες τις κατευθύνσεις.

Τώρα ξέρουμε. Τώρα μάθαμε. Δάσκαλε ευχαριστούμε.


ekto1972
2 χρόνια

9 σχόλια:

pcmc είπε...

Χρόνια Πολλά blog 72!
Πρωτοπορία όλων των ektoblogs !

ΥΓ: Σωτήρη, η 3η ανάρτησή σας (Μάης 2009) αναφέρεται στο τραγούδι "Κυρά Γιώργαινα".
Μήπως υπονοούσες από τότε κάτι για τον ΚΟΥΝ ?

pcmc είπε...

Πάρα πολύ ωραίο !
Και η μουσική της Καραίνδρου απόλυτα δεμένη με τα καρέ της φωτογραφίας.
Μπράβο Σωτήρη !

duke είπε...

Πολλά χαιρετίσματα σε όλους σας.
Συγχαρητήρια γι αυτη σας τη δημιουργία.

Γιώργος Βορρόπουλος

Class of 72 είπε...

Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Να ‘στε καλά.


Γιώργο Βορρόπουλε, δεν έχουμε δικά σου στοιχεία επικοινωνίας. Στείλε τα στο Email του blog:
ekto1972@gmail.com

/σρ

Κ.Κor. είπε...

Χρόνια μας πολλά, Σωτήρη. Ευχαριστούμε που μας περιμάζεψες από τους δρόμους της λήθης. Υπέροχη η εικαστική σου παρέμβαση!
Να χαιρόμαστε το δημιούργημά σου!
Κ.Κ.
Υ.Γ.: για κάποιο περίεργο λόγο μου ήρθε αμέσως στο νου η κριτική του Γ.Κ. σε παλαιότερο πόνημά σου. Σε παραπέμπω σ' αυτήν http://ekto1972.blogspot.com/2011/02/2812011-video.html

Sot Rods είπε...

@ΚΚ

Εμείς με τα πενιχρά μας μέσα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αυτοί του π70 όλο κριτική και μπλα-μπλα είναι αλλά δεν τους έχουμε δει να δημιουργούν ποτέ κάτι.

Τότε, είχα ζητήσει μάλιστα βοήθεια γιατί δεν είχα καλή βιντεοκάμερα που να μπορεί να γράψει με λίγο φωτισμό. Ε, όσο βοήθησες εσύ, άλλο τόσο κι εκείνοι. Τουλάχιστον έστω κι έτσι, έχουμε κάτι στα χέρια μας.

ΚΥΝΟΣΑΡΓΕΣ είπε...

ΘΑΥΜΑΣΙΟ !!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Β.Α

Κ.Κor. είπε...

... "Ε, όσο βοήθησες εσύ, άλλο τόσο κι εκείνοι". Ωπ, για μπηχτή μου φάνηκε αυτό!!!

Sot Rods είπε...

@Β.Α.
Να 'σαι καλά Βασίλη.


@Κ.Κοr.
Χμμμ...