13.6.12

To Έκτο διαβάζει «Ιστορίες φυτών»

Ο τίτλος της ανάρτησης θα μπορούσε να είναι και «To Έκτο διαβάζει …Έκτο». Κι αυτό διότι μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του συμμαθητή μας Νίκου Χριστοδουλάκη (ΣΤ' Γυμνάσιο 1972) «Ιστορίες φυτών με άρωμα Ελλάδας» που έγραψε μαζί με τη συνεργάτιδά του Καλλιόπη Γαργεράκη. Πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται στο ευρύ κοινό για να μεταφέρει κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, φαρμακευτικές και αρτυματικές ιδιότητες, παραδόσεις, δοξασίες και ιστορικές αλήθειες που κρύβονται πίσω από πολύ γνωστά φυτά του τόπου μας και ήδη είχε εξαιρετική αποδοχή στα βιβλιοπωλεία. Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη και θα το παρουσιάσουν ο πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας και Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Καραμάνος, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άγγελος Δεληβοριάς και ο δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής του Συνασπισμού, Γρηγόρης Κοσσυβάκης.

Αντιγράφουμε από το Δελτίο Τύπου του εκδότη:

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες πολύτιμες, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι την εποχή μας. Δεδομένα που προσεγγίζουν ότι φυτρώνει, ότι πρασινίζει, ότι ανθίζει, ότι τρώγεται, ότι μυρίζει, ότι μαζεύει γύρω του τις μέλισσες, ότι δίνει χρώμα στην ελληνική άνοιξη, βγαλμένα μέσα από δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η αγάπη για το πράσινο κομμάτι της ελληνικής φύσης. Η αγάπη για τη μυρτιά, ως "θηλυκό" φυτό, για τη "ρώμη" της δρυός και τον συμβολισμό του βαλανιδιού. Η λατρεία της ελιάς.

Είμαστε λαός μεγαλωμένος με το φύλλο της δάφνης που κολυμπάει στο πιάτο με τις φακές, με τη ρίγανη που μοσχοβολάει όταν ο σουβλατζής της γειτονιάς την τρίβει πάνω από το σουβλάκι, μαζί με τα αμπελόφυλλα ή τα λαχανόφυλλα που τα επιδέξια δάχτυλα της Ελληνίδας μητέρας μετατρέπουν σε ντολμαδάκια. Ζούμε με το λάδι, βαφτιζόμαστε μ’ αυτό, απολαμβάνουμε το κρασί, ενθουσιαζόμαστε με το ούζο, κυνηγάμε τη βρούβα και τ’ άγρια βλίτα και ρουφάμε αχόρταγα το άρωμα της ελληνικής φύσης, κάθε εποχή του χρόνου.

Δεν έχει κάνει τίποτα άλλο ο συγγραφέας – Ο Δρ. Νίκος Χριστοδουλάκης, καθηγητής της Ανατομίας Φυτών στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών – από το να μεταφέρει στους αμύητους, καταθέτοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες, ένα μέρος από την μαγεία όσων εκείνος μεταλαμβάνει μέσα από την επιστήμη και την εμπειρία του.


Εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.
Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ “Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΣ”


Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΠΙΝΙΑ Λεοντείου 9, Αθήνα, τηλ. 210-9210297 ISBN 978-960-739-007-3 και διατίθεται σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία.

Όσοι είστε εξωτερικό μπορείτε να το βρείτε και να το παραγγείλετε και online. Να για παράδειγμα το site της Πολιτείας (κλικ) όπου στη αναζήτηση θα βρείτε και το βραβευμένο άλμπουμ που είχε εκδώσει παλαιότερα ο Νίκος για την Ίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: