EKΘΕΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ-ΣΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ 3ου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πάνω στη "χημική εκτύπωση" που οριστικά εφάρμοσε ο Αloys Senefelder στην Πράγα το 1797, την επιπεδοτυπία - λιθογραφία σε πέτρα, ασκήθηκε μια ομάδα σπουδαστών-στριών του εργαστηρίου Χαρακτικής και 10 σπουδαστές-στριες του 3ου εργαστηρίου Ζωγραφικής καθώς και οι καθηγητές Χαρακτικής Μανόλης Γιανναδάκης (ΣΤ' Γυμνάσιο 1972), Ξενής Σαχίνης και ο Γιώργος Τσακίρης καθηγητής Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ στην Ελλάδα.
Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του εικαστικού Νίκου Τερζή, Διευθυντή του Μουσείου Λιθογραφίας στο Sundby Gard στο Δήμο Huddinge της Στοκχόλμης οι καθηγητές παρουσιάζουν τους σπουδαστές τους, ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΖΩΗ, ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΤΣΕΛΗ ΜΠΟΡΙΣΛΑΒΑ, ΓΚΙΟΥΡΑ ΤΑΝΙΑ, ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ, ΖΕΠΠΟΥ ΕΛΕΝΑ, ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΡΙΣΤΙΑΝΑ, ΙΓΓΛΕΣΗ ΜΑΡΙΟΝ, ΚΙΟΥΤΣΟΥΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΟΥΡΤΕΣΑ ΔΩΡΑ, KRAKOW ANNA, ΜΑΤΖΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, MAZUR JUSTYNA, ΜΗΤΡΑΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑ, ΜΟΡΓΚΕΝΣΤΕΝ ΤΖΙΝΑ, ΜΠΕΛΑΤΗ ΕΥΤΥΧΙΑ, ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ, ΠΑΛΟΓΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ ΙΣΙΔΩΡΑ, ΠΑΠΑΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΡΗΣ, ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΣΟΥΖΑΝΑ, ΠΛΑΓΚΕΤΗ ΑΝΤΡΙΑΝΑ, ΣΑΡΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ,SELZ JAGODA, ΣΤΑΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΣΤΕΡΙΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, ΣΤΟΥΠΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, THAMIRY SIMON,ΤΟΜΠΑ ΧΡΥΣΑ , ΤΟΠΑΚΑ ΑΥΓΗ, ΤΣΑΚΝΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, ΖΟΥΦΙΛΙΝΤΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ , ΦΡΑΓΚΟΥΛΙΔΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ, ΦΡΑΣΙΟΛΑ ΒΟΥΛΑ, ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΧΑΤΖΗΝΕΟΦΥΤΟΥ ΛΕΝΑ, ΨΑΡΑΔΕΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ.
Τα έργα που παρουσιάζονται είναι κυρίως μαυρόασπρες λιθογραφίες. Η έκθεση περιλαμβάνει εκτός από τις λιθογραφίες που έγιναν κατά το Β΄εξάμηνο του ακαδ. Έτους 2011-2012, μερικά έργα σπουδαστών-στριών από το αρχείο του εργαστηρίου χαρακτικής. Αυτή η τέχνη που αντικατοπτρίζει την εικόνα της με τη μορφή των εκτυπώσεων σε χαρτί και λειτουργεί με την πολλαπλότητα, εξασφαλίζει τη διάδοση των εικόνων και των μηνυμάτων τους, με την μεταφορά αυτής της έκθεσης από τον Νότο στο μακρινό Βορρά, στη Στοκχόλμη, γνωστοποιώντας τις προσπάθειες των σπουδαστών, που λειτούργησαν στην υλοποίηση αυτών των ιδεών τους δημιουργικά, σχεδιάζοντας κατευθείαν πάνω στην πέτρα.
Όταν η επιπεδοτυπική τεχνολογία της Offset παραμέρισε την Λιθογραφία και η νέα τεχνολογία καθώς εξελίσσεται δίνει νέα αποτελέσματα και στην Τέχνη, η γνώση με τη γραφή των σπουδαστών-στριών πάνω στην πέτρα, είναι ένας φόρος τιμής στις βασικές κλασσικές αρχές, που διδάσκονται μέσα στα εργαστήρια, όπου η γνώση και η εμπειρία στη συνέχεια γίνεται οραματισμός για τις εξελίξεις εκ μέρους των, σε αυτή την εποχή.
Η έκθεση θα εγκαινιασθεί 29 Σεπτεμβρίου και θα έχει διάρκεια μέχρι 29 Oκτωβρíου 2012.
------
Ο συμμαθητής μας Μανόλης Γιανναδάκης ζει και εργάζεται από το 1985 στη Θεσσαλονίκη και είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. O Μανόλης εκτός του ότι πολύ αγαπητός στους φοιτητές του, έχει πλέον αναγνωριστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως ένας από τους σημαντικότερους μοντέρνους Έλληνες εικαστικούς. Ας τον ακούσουμε να μιλάει σε αυτό το video για το έργο του, πριν από μια παλαιότερη έκθεσή του...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου