29.3.16

«Ωδή στη θάλασσα»


Μετά από πρόσκληση της αρχαιολόγου Κας Φλώρας Καραγιάννη και την ιδιαίτερη γοητεία που άσκησε με την εισήγηση της, μας μύησε γύρω από τα προγράμματα «ΟΛΚΑΣ» και «ΛΙΜΗΝ» που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια το ΕΚΒΜΜ, για την πραγματοποίηση ενός προγράμματος κοινής δράσης τόσο με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά, διότι εκεί πρωτοπαρουσιάστηκε η έκθεση στο πλαίσιο του έργου «ΛΙΜΗΝ. Πολιτιστικά Λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα».

Η θάλασσα, εκτός από ζωοδόχος πηγή αποτελεί το συνδετικό στοιχείο μεταξύ των πολιτισμών, παρελθόντων  παρόντων και μελλούμενων. Αυτή καθαυτή την ουσία πραγματεύονται τα δύο προγράμματα όπως διαπιστώσαμε. Και η ίδια, αποτελεί διαχρονικά την μεγάλη πηγή έμπνευσης και εικαστικής δημιουργίας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Έτσι κι εμείς αντλήσαμε, τόσο από την ηρεμία της απεραντοσύνης όσο και από τη  δύναμή  της. Από τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, η ίδια Θάλασσα μας ταξίδεψε και μας έφερε εδώ στον Βορρά.

25.3.16

ektoΙστορικά

[...] Για τον πρώτο καιρό της Επανάστασης, η Φιλική Εταιρεία είχε φροντίσει να έχει εξασφαλισμένα τα αναγκαία υλικά μέσα· ακόμη και για τη μισθοδοσία των αγωνιστών. Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι αγωνιστές που έπαιρναν μέρος στις επιχειρήσεις αμείβονταν, χωρίς να είναι μισθοφόροι. Φυσικά, αγωνίζονταν για την ελευθερία της πατρίδας· συγχρόνως όμως, ο αγωνιστής εγκατέλειπε τις αγροτικές, κατά κανόνα, δουλειές του και την οικογένειά του, συχνά πολυμελή. Έπαιρνε λοιπόν την αμοιβή του, «σιτηρέσιο» την έλεγαν, για όσο καιρό ήταν απασχολημένος στις πολεμικές επιχειρήσεις· σιτηρέσιο έπαιρναν και για το άλογό τους που έθεταν στην υπηρεσία της πατρίδας.

Ανάλογα ήταν τα πράγματα και με τις θαλάσσιες επιχειρήσεις: ο εφοπλιστής εξόπλιζε το καράβι του που, όπως είπαμε, είχε μείνει ακίνητο λόγω της κρίσης, και το επάνδρωνε με τους, για τον ίδιο λόγο, άνεργους ναυτικούς· όλα τα έξοδα είχε να τα πληρώσει ο εφοπλιστής και μετά έπρεπε να τον αποζημιώσει η «πατρίδα», δηλαδή η επαναστατική κυβέρνηση.

Οι τέτοιες υποχρεώσεις όμως της «πατρίδας» πολλαπλασιάζονταν, καθώς τα έσοδα έπρεπε να περιοριστούν στη φορολογία, τις προσόδους γενικότερα, αφού οι λείες από τις επιτυχίες στο πεδίο της μάχης γίνονταν, οι περισσότερες, αντικείμενο λεηλασίας από τους πολεμιστές.

Προέκυψε έτσι το ζήτημα των αποζημιώσεων, ένα ζήτημα που χρόνισε και λύθηκε, εν μέρει μόνον, με τα δάνεια από την Αγγλία και με τη διαχείριση του «εθνικού πλούτου», ενώ μεγάλο μέρος τους, κυρίως αυτό των θαλάσσιων αποζημιώσεων, έφτασε μέχρι τον Καποδίστρια που ούτε εκείνος μπόρεσε να το λύσει οριστικά [...]

Βασίλης Κρεμμυδάς
«Σύντομη Ιστορία του Ελληνικού Κράτους»
Εκδ.Καλλιγράφος 2012


20.3.16

Шостий середньої школи в Одесі!



Αγαπητές-τοι φίλες και φίλοι,

Σας ενημερώνουμε ότι το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό, μας πρότεινε και μας προσκάλεσε να παρουσιάσουμε από κοινού την έκθεση «Ωδή στη θάλασσα» στον εκθεσιακό χώρο του Παραρτήματος στην Οδησσό την 24η Μαρτίου 2016, στο ιστορικό κτίριο της ''Φιλικής Εταιρείας''.

Με εκτίμηση,

Γιανναδάκης Μανόλης
Καθηγητής Χαρακτικής ,
του Tμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
της Σχολής Καλών Τεχνών,
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
Διευθυντής του εργαστηρίου χαρακτικής.

14.3.16

Πρόσκληση

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος
έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην παρουσίαση του
φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο:

Η Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά
Η αποτύπωση του συναισθήματος σε εικόνες

που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016 και ώρα 19:00,
στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών
(κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

Το λεύκωμα είναι προϊόν συνεργασίας του
αναπληρωτή καθηγητή Νικολάου Σ. Χριστοδουλάκη (ΣΤ'Γυμνάσιο 1972)
και του Φωτογραφικού Ομίλου του Τμήματος Βιολογίας
του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
με τον Προηγούμενο της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά
πατέρα Χρύσανθο Αργυρίου
και την Ακαδημία Δημιουργικής Φωτογραφίας της Leica.

Πέρας προσέλευσης: 18.45΄
Π.Α.: 210 3689725, 210 3689733
210 3689689, 210 3689734


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο K. Δημόπουλο.

Ομιλία από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριο Ιερώνυμο τον Β΄ με τίτλο:

«Η συμβολή της Μονής στην Επανάσταση του 1821»

Προβολή των διαφανειών του λευκώματος «Η Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά».

Τα κείμενα διαβάζουν ο υπεύθυνος του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής της Διεύθυνσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κύριος Γεώργιος Δεμελής και η υποψηφία διδάκτωρ του Τμήματος Βιολογίας κυρία Αικατερίνα Στέφη.