Μετά από πρόσκληση της αρχαιολόγου Κας Φλώρας Καραγιάννη και την ιδιαίτερη γοητεία που άσκησε με την εισήγηση της, μας μύησε γύρω από τα προγράμματα «ΟΛΚΑΣ» και «ΛΙΜΗΝ» που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια το ΕΚΒΜΜ, για την πραγματοποίηση ενός προγράμματος κοινής δράσης τόσο με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά, διότι εκεί πρωτοπαρουσιάστηκε η έκθεση στο πλαίσιο του έργου «ΛΙΜΗΝ. Πολιτιστικά Λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα».
Η θάλασσα, εκτός από ζωοδόχος πηγή αποτελεί το συνδετικό στοιχείο μεταξύ των πολιτισμών, παρελθόντων παρόντων και μελλούμενων. Αυτή καθαυτή την ουσία πραγματεύονται τα δύο προγράμματα όπως διαπιστώσαμε. Και η ίδια, αποτελεί διαχρονικά την μεγάλη πηγή έμπνευσης και εικαστικής δημιουργίας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Έτσι κι εμείς αντλήσαμε, τόσο από την ηρεμία της απεραντοσύνης όσο και από τη δύναμή της. Από τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, η ίδια Θάλασσα μας ταξίδεψε και μας έφερε εδώ στον Βορρά.
Δύο λόγια για το εγχείρημα…
Απευθυνθήκαμε στους σπουδαστές μας δηλαδή του 3ου εργαστηρίου ζωγραφικής και σε μια ομάδα σπουδαστών που μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία του εργαστηρίου χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και διδάσκουμε. Οδηγηθήκαμε λοιπόν και φιλοτεχνήσαμε μία σειρά έργων σύγχρονης αισθητικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, πάνω σε χαρτί ή καμβά (σχέδια, μελάνια ελαφριές και βαριές χρωματικές ύλες ), χαράξεις σε μήτρες και εκτυπώσεις με μονότυπα- μονοτυπίες- αναγλυφοτυπίες - ηλεκτρονικές εκτυπώσεις, με συνδυαστικά τεχνοτροπικά συστήματα, έως και κατασκευές - εγκαταστάσεις, και άλλα.
Ωδή στη θάλασσα…λοιπόν, αλλά και οδύνη στη γεωπολιτική περιοχή από όπου ταξιδέψαμε. Η θάλασσα, όπως όλοι παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες με μεγάλη περίσκεψη και προβληματισμό είναι η πλατφόρμα και δυστυχώς ταυτόχρονα ο υγρός τάφος αυτών των ομαδικών, φυλετικών, προσφυγικών μετακινήσεων, στην ευρύτερη περιοχή μας, εντείνοντας στη συνείδηση μας τις όψεις των θλιβερών διαστάσεων αυτού του ανθρωπιστικού ζητήματος.
Διαπραγματευτήκαμε με σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις, με νόημα την Τέχνη όπου ως Λόγος επικοινωνίας θέλουμε και πιστεύουμε ότι τα έργα μας, στοιχειοθετούν και ενώνουν για μια ακόμη φορά ανθρώπους, τόπους, πόλεις (Θεσσαλονίκη-Πειραιάς- Οδησσός) και άλλα λιμάνια στο μέλλον.
Το ίδιο το κτίριο που μας στεγάζει από σήμερα εδώ, είναι ο καλύτερος χώρος φιλοξενίας της έκθεσης αυτής, καθώς τα σύγχρονα έργα μας από την Ελλάδα απευθύνονται τόσο στο κοινό της πόλης της Οδησσού, όσο βεβαίως θέλουν να πατήσουν, να αγκαλιάζουν τα ίχνη των Ελλήνων, διότι αυτή η θάλασσα όπως έφερε τον αποικισμό άλλο τόσο και την μεγάλη παλιννόστηση.
Ήρθαμε να σας παρουσιάσουμε τα έργα μας αλλά να μεταφέρουμε μαζί μας, πίσω το άρωμα των Ουκρανών και των Ελλήνων της Οδησσού να αισθανθούμε την πολύπλευρη προσφορά των Ελλήνων στη δύναμη και την γοητεία αυτής της πόλης, μαζί με τις άλλες εθνότητες και την ιδιαίτερη προσφορά τους στα γράμματα και τις τέχνες τότε.
Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στις διοίκηση τόσο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Θεσσαλονίκης, όσο ιδιαιτέρως στον αξιαγάπητο κο Σοφρώνη Παραδεισόπουλο, Διευθυντή του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό, αλλά και στο προσωπικό του ιδρύματος για τη φιλοξενία της έκθεσης .
Ιδιαίτερη συγκίνηση μας προκαλούν οι διαπιστώσεις ότι στην προσωπικότητά του, οφείλεται η συμβολή του Ιδρύματος στην τόνωση της ταυτότητας των ομογενών όπου σε συνεργασία με το Ελλ. Προξενείο τις τοπικές Ελληνικές Κοινότητες και τις ομοσπονδίες ελληνικών κοινοτήτων της Ουκρανίας, κάνει την προσφορά του παραρτήματος του Ιδρύματος στον πολιτισμό να είναι ο συνδετικός κρίκος των ομογενών και των Ουκρανών με την σύγχρονη Ελληνική κοινωνία. Αυτό εμείς εισπράττουμε σήμερα και το υπογραμμίζουμε.
24 Μαρτίου 2016
Μανόλης Γιανναδάκης
Καθηγητής χαρακτικής
Γιώργος Τσακίρης
Καθηγητής ζωγραφικής
Έργο Μανόλη Γιανναδάκη
Επισκέπτες της έκθεσης.
Η καθηγήτρια ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Οδησσού, κα Όλγα Ταράσενκο.
Ομιλία Έλληνα προξένου.
Παρουσίαση Μανόλη Γιανναδάκη.
Μανόλης Γιανναδάκης - Σοφρώνης Παραδεισόπουλος
Το ιστορικό κτήριο του ιδρύματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου