Με την ευκαιρία της σημερινής (26/10) εορτής για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, o Κώστας Κορωναίος με ιδιαίτερη χαρά μάς παραχώρησε μερικές σελίδες από το προσωπικό ημερολόγιο του θείου του Παναγιώτη Κορωναίου, ο οποίος έλαβε μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13, υπηρετώντας στο ανιχνευτικό «Λέων». Το ημερολόγιο αυτό έφτασε κατά τύχη στα χέρια του Κώστα, ανάμεσα σε διάφορα άλλα οικογενειακά κειμήλια, μέσω συγγενών που ζουν στην Αμερική.
Ο Παναγιώτης Ιωάννου Κορωναίος, πρώτος εξάδελφος του πατέρα του Κώστα, γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1890 και σε μικρή ηλικία, το 1905, πηγαίνει στην Αλεξάνδρεια. Επιστρέφει κάποια στιγμή στην Ελλάδα και επιστρατεύεται στις 17/9/1912. Πήρε μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις των Βαλκανικών Πολέμων (όπου ως γνωστόν ο ελληνικός στόλος με αρχηγό τον υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη κυριάρχησε σε ολόκληρο το Β.Αιγαίο, αναγκάζοντας τον Τουρκικό να βρει καταφύγιο στα Στενά) και τελικά απολύθηκε από το βασιλικό τότε Ναυτικό στις 19/5/1916, λόγω συμμετοχής του σε «κίνηση βελτίωσης της θέσης των Υπαξιωματικών». Αποτυγχάνοντας στο να βρει αμέσως εργασία στον Πειραιά, έφυγε μετά από λίγες εβδομάδες για την Αμερική, όπου αυτός, ένας βετεράνος του πολέμου, άρχισε να εργάζεται σε διάφορες ταπεινές χαμηλόμισθες εργασίες. Δεν έκανε ποτέ δική του οικογένεια και είναι άγνωστη η ακριβής ημερομηνία θανάτου του.
To ekto1972 θα επεξεργαστεί τις σελίδες του ημερολογίου και θα τις συμπεριλάβει μελλοντικά σε κάποια από τις αναρτήσεις της σειράς ektoΙστορικά που έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών συμμαθητών. Σήμερα δημοσιεύουμε τη σελίδα εκείνη που με ημερομηνία 26/10/1912, ο Παναγιώτης Κορωναίος καταχωρεί στο ημερολόγιό του την είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη. Στην ίδια σελίδα βλέπουμε διάφορες αναφορές επιχειρήσεων κλπ. στα νησιά Θάσος, Λήμνος (Μούδρος), Τένεδος καθώς και για τη Χαλκιδική.
Κώστα, ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου