1.10.13

Λιθογραφώντας στη Σαλονίκη

 ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ & ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
(Γ. Βαφοπούλου 3-Τηλ.: 2310.424-132/133)

   
                            ΕΚΘΕΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΙΑΣ

Εγκαίνια έκθεσης με περιεχόμενο την παρουσίαση του Μουσείου Λιθογραφίας του Δήμου Ούντιγκε της Σουηδίας, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 4/10 και ώρα 20:00, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Θα εκτεθούν παλιές λιθογραφίες από το αρχείο του Μουσείου, λιθογραφίες της Σεσίλια Φρίσενταλ, αφίσες πολιτικοκοινωνικού περιεχομένου του Έλληνα καλλιτέχνη της Διασποράς Νίκου Τερζή και λιθογραφιών των καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, Μανόλη Γιανναδάκη (ΣΤ' Γυμνάσιο 1972), Γιώργου Τσακίρη και Ξενή Σαχίνη και των σπουδαστών τους ως μια συνεργασία με τη Σ.Κ.Τ Θεσσαλονίκης του Α.Π.Θ. και το Μουσείο.

   Διάρκεια Έκθεσης: από 4 έως 31 Οκτωβρίου 2013                               
   Αίθουσες Εικαστικών Εκδηλώσεων 5ου ορόφου

Το Μουσείο Λιθογραφίας έχει ως δραστηριότητες, τη συλλογή και διαφύλαξη έντυπου λιθογραφικού υλικού όπως εφαρμογές των γραφικών τεχνών και έργων τέχνης καθώς και τη λειτουργία εργαστηρίων για την εκμάθηση και διατήρηση της τέχνης αυτής της λιθογραφίας. Η τέχνη της λιθογραφίας αντικατοπτρίζεται με τη μορφή των εκτυπώσεων στο χαρτί και λειτουργεί με την πολλαπλότητα η οποία εξασφάλισε τη διάδοση των εικόνων από τα πρώιμα βιομηχανικά χρόνια μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Στην έκθεση αυτή εκπροσωπείται το Μουσείο με 3+1 ενότητες:

Η πρώτη είναι ένα μέρος της συλλογής διαφημιστικών αφισών για κινηματογραφικές ταινίες από το 1920 μέχρι το 1950.

Η δεύτερη είναι έκθεση λιθογραφιών της Cecilia Frisendahl ζωγράφου-λιθογράφου ως φόρο τιμής στη γηραιότερη λιθογράφο- καλλιτέχνη της Σουηδίας.

Η τρίτη περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνικής αφίσας του Νίκου Τερζή ζωγράφου-χαράκτη, μέλους του Δ.Σ του Μουσείου. Τα έργα αυτά είναι μέρος ενός προσωπικού καθημερινού ημερολογίου του καλλιτέχνη τα οποία δηλώνουν με μηνύματα, χιούμορ και σαρκασμό την πολιτικοκοινωνική καθημερινότητα.

Ταυτόχρονα παρουσιάζονται λιθογραφίες από ομάδα σπουδαστών του εργαστηρίου χαρακτικής και των καθηγητών τους Μ.Γιανναδάκη  και Ξ.Σαχίνη και σπουδαστών του 3ου εργαστηρίου Ζωγραφικής και του καθηγητή τους Γ.Τσακίρη της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.


Επιμέλεια έκθεσης: Έλλη Κοκκίνη-Καπλάνη
Συντονισμός έκθεσης: Νίκος Τερζής, Μανόλης Γιανναδάκης,
     Γιώργος Τσακίρης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: