Ο αρχιτέκτων Δημήτρης Κωστελέτος (ΣΤ' Γυμνάσιο 1972), θα μιλήσει με θέμα: «5+2 Στοχασμοί για τη σκέψη» - αναφορά στην παραγωγική δημιουργική σκέψη, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011, ώρα 7:00 μ.μ., στον πολυχώρο πολιτισμού και τεχνών «Shantom» στο Χαλάνδρι (Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, μετρό «Χολαργός», τηλ. 210-6717529).
Η ομιλία θα αναφερθεί στην παραγωγική - δημιουργική σκέψη, όπως αυτή σήμερα διαγράφεται σε συνθήκες πλανητικές και κάτω από την αναγκαιότητα διαλόγου Ανατολής – Δύσης. Θα συναντηθεί με την δημιουργική σκέψη με αναφορά κατά σειρά σε θέματα – διαστάσεις όπως :
Ποιητική – Κοσμοκεντρική Καθημερινή - Κοινό αίσθημα
Αποσπασματική ολότητα
Ανακλαστική διαπερατότητα – Ανοιχτή συστηματική
Ερωτηματική – Αινιγματική
Διαλογιστική στη συνάντησή της με το γύρω από αυτή χώρο
Οριακή ακροβασία – Αναγνώριση του «αυτού»
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
«Η στοχαστική παραγωγική σκέψη αναφέρεται στο ποιητικό γίγνεσθαι – ότι ο κόσμος επιφέρει και ότι ο άνθρωπος δοκιμάζει – και εκεί στο πεδίο αυτό επαληθεύεται. Από εκεί αντλεί την εγκυρότητα της».
«Η στοχαστική σκέψη δεν είναι κυρίως μία προσέγγιση φιλοσοφική ή εννοιολογική, μία εκδοχή του «είναι» ή του «μη είναι»»
«Το ίδιο ισχύει και για τη σκέψη όταν θέλει να είναι «παραγωγική» και περιτρέχει τις περιοχές των αποσπασμάτων της χωρίς να ταυτίζεται ιδιαίτερα με κάποιο από αυτά»
«Κινείται στην κατεύθυνση: της καθαρής αντανάκλασης, της εκτατικής ισορροπίας, της ευχέρειας διάκρισης, της αυτόματης δράσης, της χωρικότητας»
«Πώς επομένως η σκέψη θα συνδεθεί με τον απροσδιόριστο αυτό χώρο του υπεδάφους της; Με το άνοιγμά της στο ερώτημα. Διότι μόνο μέσα από αυτό μπορεί να διεμβολίσει τον ίδιο τον εαυτό της, να υποσκάψει τις βεβαιότητές της και να κατευθυνθεί στο «άλλο» δηλαδή στον κόσμο. Το ερώτημα έχει από τη φύση του αυτή την αποδομητική διάσταση διότι κάθε φορά που διατυπώνεται ανοίγει ένα νέο κόσμο-ορίζοντα για τη σκέψη»
- Θα γίνει προβολή διαφανειών από προσωπικό αρχείο του ομιλητή.
- Θα ακολουθήσει συζήτηση.
- Είσοδος ελεύθερη.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΗΤΗ
Ο Δημήτρης Π. Κωστελέτος είναι διπλωματούχος αρχιτέκτων μηχανικός του Ε.Μ.Π. Από το 1980 μέχρι σήμερα διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας επί της Λεωφόρου Αμαλίας. Το γραφείο του έχει εκπονήσει σειρά αρχιτεκτονικών έργων ποικίλων χρήσεων που συνοδεύτηκαν από ανάλογες δημοσιεύσεις. Έχει κληθεί από διάφορους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς και εν συνεχεία οργανώσει σειρά διαλέξεων – ομιλιών σε θέματα σύγχρονης σκέψης, τέχνης και αρχιτεκτονικής. Επιχειρεί να αρθρώσει έναν ολικό λόγο που συνενώνει διαφορετικές περιοχές σκέψης και δημιουργίας. Οι επεξεργασίες του οι οποίες παρουσιάστηκαν στις ομιλίες-διαλέξεις του «Η σημασία του ομοιογενούς χώρου-υποβάθρου μέσα από το έργο τέχνης» (Πολεμικό Μουσείο, 2002), «Θέματα των μορφών» (Στοά του Βιβλίου, 22 Μαρτίου 2006), «Η αντιληπτική διαδικασία-περιοχή του ορίου» (Στοά του Βιβλίου, Απρίλιος 2007), «Σύγχρονο άνοιγμα στον αστερισμό της σκέψης» (Στοά του Βιβλίου, Απρίλιος 2008), «Έννοια και Λειτουργία του θραύσματος. Σχόλια με βάση την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τη σύγχρονη σκέψη και την ψυχική ζωή» ( Βιβλιοπωλείο Έναστρον, Μάρτιος 2010), «Χάος εν-τάξει, αρχές δημιουργικής σύνθεσης» (Εναλλακτικός χώρος ΠΑΙΩΝΙΑ, Οκτώβριος 2010) «Άρωμα» (19 Μαρτίου 2011 στο χώρο ΤΕΧΝΗ ΛΟΓΟΣ), και απευθύνθηκαν σε ευρύ κοινό, είναι ενδεικτικές και κομβικές στιγμές αυτής της προσπάθειας την τελευταία περίοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου