Πρέπει να ήταν ο μοναδικός εν ενεργεία διεθνής αθλητής στα σχολικά μας χρόνια, όχι μόνο της Τάξης μας, αλλά και όλου του Έκτου όλων των εποχών. Το σχολείο μας έβγαλε αρκετούς αθλητές, προπονητές κλπ. σε διάφορα αθλήματα, αλλά να είναι κάποιος διεθνής και μάλιστα κατά τη διάρκεια των ετών που πηγαίναμε μαζί στο Γυμνάσιο, δεν ξέρουμε αν υπήρξε πότε άλλη περίπτωση.
Ο συμμαθητής μας Νίκος Πολίτης, όχι μόνο ήταν στην Εθνική Ομάδα Γυμναστικής από την Γ' Γυμνασίου το 1969, αλλά θυμόμαστε με συγκίνηση τον αγώνα που έκανε να πειστούν οι διάφοροι μαθηματικοφιλόλογοι, να δείχνουν κατανόηση και να τον διευκολύνουν κάπως που με τις τόσες προπονήσεις, δεν μπορούσε να είναι και τόσο άρτια προετοιμασμένος για τα βαθμοθηρικά μαθήματα της εποχής εκείνης. Αυτός ήταν και ο λόγος που πήρε κάποια στιγμή (στην Ε' Γυμνασίου) τον ομματιών του κι έφυγε από το Έκτο, για να πάει σε γυμνάσιο της περιοχής των Αμπελοκήπων και να είναι έτσι κοντά στον Παναθηναϊκό που είχε τις προπονήσεις. Άλλες εποχές, άλλα ήθη, άλλη κοινωνία. Παρά τις δυσκολίες όμως, όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά μας έκανε κι εμάς συχνά υπερήφανους όταν βλέπαμε το όνομά του και τις διακρίσεις του, στις αθλητικές εφημερίδες της εποχής.
Όλα ξεκίνησαν όταν το έμπειρο μάτι του αείμνηστου καθηγητή μας Γιώργου Μπία, ήδη από την Α' Γυμνασίου εντόπισε τις δυνατότητες του Νίκου και στη συνέχεια τον παρακολουθούσε από κοντά. Έτσι κάποια στιγμή την άνοιξη του 1969, του είπε να δοκιμάσει να επιλεγεί στην εθνική μαθητική ομάδα κι ο Νίκος όχι μόνο πέρασε με επιτυχία στις εξετάσεις, αλλά βρέθηκε και στο Στρασβούργο εκπροσωπόντας την Ελλάδα και την Τάξη μας!
O ίδιος αφηγείται:
O ίδιος αφηγείται:
«…Ψάχνοντας παλιές φωτογραφίες θυμήθηκα τη χρονιά που φοιτούσαμε στην Γ΄ Γυμνασίου, πριν 42 χρόνια. Για μένα ήταν ιστορικό το καλοκαίρι του 1969. Τα γεγονότα ξεκίνησαν όταν μια μέρα ο Γιώργος ο Μπίας με ενημέρωσε ότι στο Φωκιανό είχαν αρχίσει προπονήσεις στην ενόργανη γυμναστική και επέμενε να πάω. Γνώριζε την αγάπη μου για τη γυμναστική και έκρινε ότι είχα ελπίδες να πετύχω να επιλεγώ στους 14 μαθητές που θα εκπροσωπούσαν την Ελλάδα, στην Α΄ Παγκόσμια Συνάντηση Φυσικής Αγωγής, στο Στρασβούργο. Η προετοιμασία ήταν εντατική γιατί τα απογεύματα και τα πρωινά γίνονταν οι προπονήσεις. Την εποχή εκείνη είμαστε άλλοτε πρωινοί και άλλοτε απογευματινοί, πάντα ανάποδα με τα κορίτσια. Η τελική απόφαση ήταν πολύ καλή, πρώτα για το ΣΤ' Γυμνάσιο, αλλά και για μένα αφού με δέχθηκαν για πρώτη φορά σαν αθλητή και συμμετείχα σε μια τέτοια αθλητική εκδήλωση. Για να μην κουράσω με λεπτομέρειες θα πω ότι τόσο ο Μπίας, όσο και οι καθηγητές μας Γιώργος Λάγιος και Μητσάκης στάθηκαν από την αρχή κοντά μου και με διευκόλυναν ουσιαστικά. Τους ευγνωμονώ…».
Ο Νίκος μετά το γυμνάσιο συμμετείχε σε πολλούς αγώνες, εντός και εκτός Ελλάδας και είχε μεγάλες επιτυχίες και διακρίσεις. Παράλληλα τελείωσε τις σπουδές του στη Γυμναστική Ακαδημία της Αθήνας και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να σταματήσει τον ενεργό πρωταθλητισμό –τον αθλητισμό δεν τον σταμάτησε ποτέ- διορίστηκε Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Κολλέγιο Ψυχικού, όπου διδάσκει το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο Λάτσειο Δημοτικό Σχολείο, μέχρι και σήμερα.
Δείτε στην Επετηρίδα του Έκτου κάνοντας κλικ στο ονόμά του, το βιογραφικό που μας έστειλε.
Ο Νίκος καθισμένος τρίτος από αριστερά, με την Εθνική Ομάδα το 1969 |
Mεσαίος στην κατακόρυφο. |
Το Έκτο ανάμεσα στα σχολεία που στελέχωσαν την Εθνική Ομάδα. |
«Τον αθλητισμό δεν τον σταμάτησε ποτέ». |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου