3.3.12

Quiz από τους Κλασικάριους

Για τη λύση, ασφαλώς εσείς δεν χρειάζεστε πάνω από μια ματιά, αλλά πάντως έχετε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο μπροστά σας.

Κλασικάριοι 1972

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η λύση είναι (;) ένα+ένα=δύο

Μαρία (ΙΒ΄Θηλέων 1971 - Καρακλασσικό!)

Ανώνυμος είπε...

Παρ’ ότι δεν είμαι πρακτικάριος ούτε και του έκτου (αλλά του El Paso 69) η απάντηση στο κουίζ είναι : το ποσό του νέου επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Sot Rods είπε...

Τα θέματα διέρρευσαν βλέπω.

mpoulis είπε...

Αγαπητά μου … νεούλια,
Ως απόφοιτος του έκτου, 69ρης (sixty niner, ελληνιστί), οφείλω να σας … συμβουλέψω με μια παραίνεση μετά το πέρας της επίλυσης του μαθηματικού γρίφου.
Αν υποθέσουμε ότι η αναζήτηση λύσης στην πιο πάνω εξίσωση αφορά τους αγνώστους Χ και z, και θεωρήσουμε ότι οι τιμές τους εκτείνονται στα όρια από μηδέν έως άπειρο (τα σύμβολα πάνω από το Σ στο δεύτερο σκέλος της εξίσωσης) καθώς και ότι ο εκθέτης Τ αναφέρεται στον χρόνο, είναι προφανές ότι οι πιθανές λύσεις πρέπει να αναζητηθούν εντός ενός διαστελλόμενου αλλά πεπερασμένου σύμπαντος.
Πάντως ότι δεν καταφέρνουν να λύσουν οι μαθηματικοί μας εγκέφαλοι το έχουν λύσει οι πολιτικοί μας ανεγκέφαλοι. Εμείς, σαν καλοί μαθητές – κλασσικού ή πρακτικού – ομολογώ ότι στεκόμαστε περιδεείς μπροστά στην άπειρη (με όποια ερμηνεία του όρου) σοφία τους, έχοντας απλά κατανοήσει μερικές από τις λύσεις τους. Π.χ. αυτήν της συμμαθήτριας από το ΙΒ Θηλέων 1971: «(;)ένα κι ένα ίσον δυο» (σωστά βάζει και το ερωτηματικό)(1). Ή του Ανώνυμου μη Πρακτικάριου και μη εκταίου, Τεξανού: «το ποσό του νέου επιδόματος του ΟΑΕΔ».
Εν κατακλείδι έχω κι εγώ εντοπίσει κάποιες τιμές λύσεων μέσα στον χρονικό παράγοντα της εξίσωσης (ο εκθέτης Τ, που λέγαμε!), δοσμένες από πολιτικούς μας:
- «Μηδέν συν μηδέν ίσον δεκατέσσερα τοις εκατό» (Μητσοτάκης),
- «Το Χρηματιστήριο θα ξεπεράσει τις 7.500 €» (Παπαντωνίου),
- «Λεφτά υπάρχουν» (Γιωργάκης – ο Παπανδρέου, μην τον μπερδέψουμε με τον επαναστάτη Γεωργάκη Ολύμπιο),
- «Φως στο τούνελ» (διάφοροι από το 1985 και μετά),
- «Όλα τα ζώα είναι ίσα αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα» (αυτό το έγραψε ο George Orwell, στο «Animal Farm» αλλά το εφάρμοσαν κατά κόρο όλοι οι κυβερνήσαντες την φάρμα της «φαιδράς πορτοκαλέας»).
Έπονται και άλλες…
(1). Σωστά αγαπητή μου συμμαθήτρια βάζεις το ερωτηματικό. Γιατί το 1+1=2 αφορά στατικούς ανθρώπους. Στην ρευστότητα όμως της σύγχρονης καθημερινότητας (που διατυπώνεται στην αναρτημένη εξίσωσή με τον όρο «lim»=όριο), το ανωτέρω άθροισμα μπορεί να κάνει οτιδήποτε, από μηδέν έως άπειρο. Είναι και θέμα (συν)ουσίας καμιά φορά.
Υ/Γ 1. Στις Αρχάνες, ένα χωριό έξω από το Ηράκλειο στην Κρήτη, υπάρχει μια ταβέρνα η επονομαζόμενη «του Φιλόσοφου». Εκεί υπάρχει αναρτημένη σε μεγάλη πινακίδα μια αντίστοιχη εξίσωση, διατυπωμένη από κάποιον καθηγητή του Μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον κ. Τροχανά, με «γέρας» από εκείνον που θα την λύσει ένα γεύμα για δώδεκα άτομα, δωρεάν, (δυο από τον καθηγητή και δέκα από τον κάπελα, τον Φιλόσοφο). Μήπως, λέω μήπως, αυτοί που ανάρτησαν την ερώτηση – κλασσικάριοι του 1972 – θα έπρεπε στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε να θεσπίσουν ένα αντίστοιχο βραβείο;
Υ/Γ 2. Εν πάση περιπτώσει κλασσικάριοι και πρακτικάριοι όλων των ετών και όλων των σχολείων ας ενωθούμε για να λύσουμε τον Γόρδιο δεσμό που μας επέβαλαν οι ανίκανοι πολιτικοί μας. Κατά το αναρχικό σύνθημα: «Αφήστε τα μίση και πιάστε το …»

mpoulis είπε...

Συγγνώμην, εκ παραδρομής χρεώθηκε στον Παπαντωνίου το "Το χρηματιστήριο θα ξεπεράσει τις 7.500 €" αντί του ορθού: "Το Χρηματιστήριο θα ξεπεράσει τις 7.500 μονάδες"

Ανώνυμος είπε...

Παίδες!
Μετά από την εξίσωση του Σωτήρη και τις ορθές και βάσιμες οικονομικές αναλύσεις, αισθάνομαι την ανάγκη να σας αφιερώσω τα πολύτιμα λόγια της (δικής μας)Κικής Δημουλά

ΕΝ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ

Εἶμαι σχεδὸν χωρὶς ἐπάγγελμα τώρα.

Νεότερη
κατασκεύαζα κυρίως διαμαρτυρίες.
Ἀλλὰ καὶ μεταχειρισμένες καταστάσεις
μάζευα
ποὺ μεταποιοῦσα εὔκολα
σὲ πρωτοτυπίες καὶ παραφορές.
Στρωμένη δουλειά.
Εὐποροῦσα.

Τώρα ἐπιδίδομαι στὸ ἄσκοπο.
Ἴσα – ἴσα τὰ πρὸς τὸ ζεῖν:
ἐπιβαίνω τοῦ ἀνέργου χρόνου μου
κι ἐκτελῶ μικρὰ δρομολόγια
γιὰ λίγη ἀναδρομὴ
στὰ εὔκρατα τῆς νεότητός μου
ἐπαγγέλματα.

Χαιρετίσματα
Μαρία (ΙΒ΄Θηλέων 1971)

Σοφιστής είπε...

Μιλάμε για την κυρία που είχε στείλει συγχαρητήρια στον Κωστάκη, επί τη αναλήψει των καθηκόντων του;

Class of 72 είπε...

Οι ατέλειες των δημιουργών, Σοφιστή μου. Τους κάνουν καμιά φορά βασανιστικά ελκυστικούς.

Σοφιστής είπε...

Κατανοητές οι ανθρώπινες αδυναμίες, των οποίων δεν διαφεύγουν ούτε και οι άνθρωποι του πνεύματος.
Όμως ο εναγκαλισμός τους με την εξουσία τίποτε καλό δεν προμηνύει.