15.12.12

Φοιτητές του Μανόλη στους Γόννους Λάρισας
Καλημέρα σας,

Σε μια άλλη πρόσκληση, για μια άλλη παρουσίαση της Χαρακτικής, σας προσκαλούμε! Δεν έχει σημασία, αν φυσικά δεν είναι δυνατόν να έρθετε. Σημασία έχει η ετοιμότητα και η ανταποκρισιμότητα μας, σε τέτοιους είδους προσκλήσεις και η παρουσία μας εκεί, μακρυά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Μ. Γιανναδάκης
(Καθηγητής ΑΣΚΤ Παν.Θεσ/κης - ΣΤ' Γυμνάσιο 1972)

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΟΝΝΩΝ 
Δήμος Τεμπών – Δημοτική Κοινότητα Γόννων 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ, Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ  

Επεκτείνοντας τη δραστηριότητα της η Πινακοθήκη Γόννων, στους Γόννους Θεσσαλίας, πέρα από τη μόνιμη έκθεση των έργων της συλλογής του ζεύγους Κριστιάνα και Ζήσης Παπαδημητρίου, εγκαινιάζει έκθεση χαρακτικών έργων, ομάδας σπουδαστριών–στών του Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 7μ.μ. 

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει ένα σύνολο μελετών, προτάσεων της ομάδας, είναι έργα μαυρόασπρα ή χρωματικά χαρακτικά, με τεχνικές της ανάγλυφης φόρμας χάραξης (ξυλογραφία, χάραξη σε λινόλεο ή άλλες πλάκες) της βαθιάς χάραξης πάνω σε μεταλλικές πλάκες τσίγκου-χαλκού (οξυγραφίες με όλες τις τεχνικές), επίσης μικτές τεχνικές, αλλά και λινογκραβούρες, κολλαγραφίες, των σπουδαστών-τριών: Ζωής Αντωνιάδη, Mιχάλη Βαφόπουλου, Μπόρις Γεωργιτσέλι , Άννας Μαρία Δεληγιάννη, Κων/ντίνας Δούνια, Ελένης Ζέππου, Γιώργου Κιτσούκη, Αναστασίας Κότσαλα , Δώρας Κουρτέσα, Δέσποινας Μάτζαρη, Στεφανίας Μητράκη, Δημοσθένη Μπογιατζή, Ελένης Νικολακοπούλου, Ισιδώρας Παπαδούλη, Αντριάννας Πλαγκέτη, Ελένης Χατζηνεοφύτου. 

Ο Καθηγητής Χαρακτικής, Μανόλης Γιανναδάκης που έχει επιλέξει να συνεργάζεται μαζί του η ομάδα, σημειώνει: “ Ο χαρακτήρας των έργων που εκθέτονται έχουν μια ιδιαιτερότητα που σχετίζεται με το αισθητικό τους περιεχόμενο, αλλά και την καλλιτεχνική μορφοπλαστικότητα, ως πράξη της χάραξης που έγκειται, στο ότι για να έχουμε τέτοια έργα τέχνης, πρέπει να μορφοπλαστούν, οι διαμορφωμένες ιδέες, σε ένα έδαφος-μέσο που είναι η «μήτρα» του κάθε έργου. Η «μήτρα» που θα φιλοτεχνηθεί από τον δημιουργό της, θα τυπωθεί σε μία φέρουσα ύλη, που μπορεί να είναι από το παραδοσιακό χειροποίητο χαρτί έως οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια, ικανή να δεχθεί τις χρωματικές ύλες των μελανιών της εκτύπωσης ή άλλων υλικών, μετά από την έρευνα και τον πειραματισμό. Τα έργα λοιπόν που προέκυψαν από τους σπουδαστές της ομάδας, δεν είναι μόνο η κατά κατεύθυνση ασκούμενοι στο εργαστήριο αλλά και σπουδαστές της ζωγραφικής που έχουν παρακολουθήσει σπουδάζοντας κατ’ επιλογή τη χαρακτική, εκτός από την έμφαση των ζητημάτων που αφορούν την γνώση των παραδοσιακών μεθόδων χάραξης και εκτύπωσης, τα έργα τους χαρακτηρίζονται, επίσης και από μία ανοικτή έρευνα-εφαρμογή των πολλών και διαφορετικών τάσεων και αντιλήψεων. Tελικός προορισμός, η Τέχνη που είναι η δημιουργία μορφών όπου οι εκκολαπτόμενοι νέοι καλλιτέχνες, αρθρώνουν και εισάγουν το δικό τους, νόημα για την ζωή, εκφράζοντας την αντίληψη τους για τα πράγματα, με τον δικό τους τρόπο θέλοντας να μιλήσουν για την δική τους αλήθεια.” 

Οι σπουδαστές, Ελένη Ζέππου, Δημοσθένης Μπογιατζής, Ελένη Νικολακοπούλου, Ισιδώρα Παπαδούλη θα οργανώσουν στον χώρο της έκθεσης εργαστήριο για την γνωριμία της τέχνης της χάραξης και τη διαδικασία των τυπωμάτων την Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013. 

Συντονισμός -επιμέλεια παρουσίασης: Θάνος Καρώνης. 

Η έκθεση θα έχει διάρκεια έως 31 Ιανουαρίου του 2013 και οι ώρες λειτουργίας της Πινακοθήκης είναι: Παρασκευή 17:00 – 21:00, Σάββατο 10:00 – 13:00 και 17:00 – 21:00, Κυριακή 10:00 – 13:00 . 

Για τις υπόλοιπες μέρες επικοινωνήστε στα τηλ. 6972238309 και 6944157641


Δεν υπάρχουν σχόλια: