24.10.11

Ο λόγος στους αναγνώστες: Φοιβάρα

Δημοσίευμα της 30/5/1946, για την ίδρυση του Φοίβου.
Πηγή: Ιστορικό αρχείο εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ», 1945-2007 
 
Έχουμε κατά καιρούς λάβει διάφορα συγκινητικά τις περισσότερες φορές Emails, από φίλους αναγνώστες που δεν ήταν στην Tάξη μας ή ούτε καν στο Έκτο. Μπορεί να αργούμε αλλά απαντάμε πάντα σε όλα τα Emails και πάντα ιδιωτικά. Από σήμερα, με την άδεια των αποστολέων, θα αρχίσουμε σιγά-σιγά να τα δημοσιεύουμε, γιατί έχουν κι αυτά τη σημασία τους. Συμπληρώνουν ανάγλυφα το puzzle των παιδικών κι εφηβικών μας χρόνων και ίσως στο μέλλον κάποιος μελετητής του τρομερού Έκτου ή/και της ευρύτερης περιοχής του Νέου Κόσμου -της απίθανης αυτής συνοικίας της Αθήνας, μια ανάσα από το Σύνταγμα-, να τα βρει ενδιαφέροντα. Ένα από αυτά είναι το παρακάτω Email με θέμα το Φοίβο Ν.Κόσμου, από τον κ. Θανάση Ψαρράκη, τον οποίο ευχαριστούμε που μπήκε στον κόπο να μας γράψει και του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο.

ekto1972

Δημοσίευμα της 24/3/1949, για τα εγκαίνια του «νέου και ωραιοτάτου» γηπέδου.
Πηγή: Ιστορικό αρχείο εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ», 1945-2007 


Γεια σας παιδιά,

Oνομάζομαι Αθανάσιος Ψαρράκης και είμαι 60 ετών. Δεν πήγα στο ΣΤ’ Γυμνάσιο που πήγατε εσείς αλλά σε αυτό της Δάφνης. Πήγαινα όμως κι εγώ στα ποδοσφαιράκια του Θόδωρου του Λυρή. Όπου και να βρίσκεται εύχομαι να είναι καλά!! Εκεί μαζευόμασταν όλοι οι φίλοι της αξέχαστης μεγάλης ομάδας του Φοίβου Αθηνών (Α ΡΕ ΟΜΑΔΑΡΑ!!!!!!).

Είμαι πολύ συγκινημένος και δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Πρώτα θα μιλήσω λοιπόν για τον ίδιο το Θόδωρα το Λυρή. Ως ποδοσφαιριστής ήταν φοβερός αμυντικός, με το 5 στην πλάτη, πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι, γερό παιδί με δυνατά πόδια. Μπροστά του έπαιζε ο Γιάννης ο Παπαδόπουλος («ο τσίτας»), με αριστερό back τον Κωστάκο. Δεν θυμάμαι ποιος ήταν δεξιά. Μου διαφεύγει το όνομα του. Προπονητής και γνώστης της μπάλας με 5 αστέρια και καλός ψυχολόγος παρόλο που ορισμένες φορές λογομαχούσε με πολλούς νέους σε ηλικία ποδοσφαιριστές (αυτούς δεν θέλω να τους ονομάσω γιατί είναι φίλοι μου!!! Όχι ότι ντρέπομαι αλλά ωραία θα ‘ταν αν τα λέγαμε σε κάποιο reunion). Τέλος, ως επιχειρηματίας με το μπιλιάρδο απέναντι από την πόρτα της εισόδου, μια καρέκλα και ένα κομοδινάκι με συρτάρι για να μας αλλάζει τα χαρτονομίσματα με κέρματα, για να ρίχνουμε στο jukebox καμιά δραχμή και να ακούμε τις τραγουδάρες των Αnimals, Pink Floyd, Rolling Stones, Mamas and the Papas, Jefferson Airplane. Τα παιδιά που ερχόντουσαν στο μαγαζί του Θόδωρου ήταν ο Λάκης ο Λίσκας ή Περικλής, ο Σπύρος ο Αναγνωστόπουλος, ο Γιώργος ο Οικονόμου, ο Μάκης ο Παραλίκας και ο Νικολάκης ο Λίσκας.

Έχω κι άλλα να γράψω στη διαδρομή. Για τον αείμνηστο τον πρόεδρό μας, τον Νίκο Καρανδρέα που συνεχώς λογομαχούσαμε για τον Θρίαμβο. Υπήρξα δημοσιογράφος σε μικρή αθλητική εφημερίδα το 1970 και όταν έγραφα κάτι που δεν άρεσε στον κυρ Νίκο κάθε Δευτέρα που διάβαζε την εφημερίδα, το βράδυ στα γραφεία λογομαχούσαμε. Αλλά όλοι είχαμε μια κοινή αγάπη. Αυτή την υπέροχη ομάδα που άκουγε στο όνομα ΦΟΙΒΟΣ ή όπως τη φώναζε ο Βαγγέλης, ΦΟΙΒΑΡΑ και πάθαινε τα καρδιακά.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας αγαπώ όλους.

Θανάσης Ψαρράκης
Γλυφάδα

ΥΓ. Για όποιον ενδιαφέρεται η σειρά μου ήταν 70 Γ ΕΣΣΟ, 95 σειρά, Ιούλιος 1970. Α ρε κάτι μέρες !!!!! Θέλω επίσης να διευκρινίσω του Σαρηγεωργίου στην ανάρτηση της 15/6/2010 ότι αυτό που φαίνεται δεν είναι το γήπεδο του Φοίβου, γιατί η γηπεδάρα μας είχε ξύλινα τοιχία.

Επίσης έχετε γράψει για τους θερινούς κινηματογράφους αλλά ξεχάσατε την Αλίντα που τώρα είναι super market. Έχω κι αλλά να θυμηθώ και να γράψω, αλλά περιμένω με ανυπομονησία τις απαντήσεις σας!!!!!


Ρεπορτάζ της 5/6/1961 για το ντέρμπι ανόδου μεταξύ των δυο μεγάλων ομάδων του Ν.Κόσμου, του Φοίβου και της Δόξας. Στη σύνθεση του Φοίβου αναγράφεται το όνομα του Δέδε, μεγάλου άσου αργότερα του Πανιωνίου και της Εθνικής.
Πηγή: Ιστορικό αρχείο εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ», 1945-2007 


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τόλη, ο Λύρης έχει φύγει εδώ και 3 χρόνια περίπου μετά από ένα χρόνο μεγάλης ταλαιπωρίας. Λάκης Λίσκας.