18.4.11

Παιδική χορωδία Παναγίτσας (1970)

του Οδυσσέα Κουτσοποδιώτη
(ΣΤ' Γυμνάσιο 1972)Παίρνοντας την σκυτάλη από παλαιότερη ανάρτηση του συμμαθητή μας Κώστα Κορωναίου για τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα), σας παρουσιάζω από το προσωπικό μου αρχείο ένα μικρό δίσκο 45 στροφών Βυζαντινής Μουσικής, με τίτλο «Aπάνθισμα Εκκλησιαστικών Ύμνων από τον Όρθρον της Μ. Πέμπτης» με τον Εκκλησιαστικό Παιδικό Χορό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυνοσάργους, που ηχογραφήθηκε το 1970.


Στο μπροστινό μέρος της χάρτινης προστατευτικής θήκης του δίσκου  υπάρχει φωτογραφία που απεικονίζει μέρος της αγιογραφίας  του Μυστικού Δείπνου στον πρόναο της Παναγίτσας. Αγιογράφος ο Δημήτριος Ρίτσος. Στην άλλη πλευρά του  εξώφυλλου υπάρχει φωτογραφία με μέλη της εκκλησιαστικής χορωδίας της εκκλησίας μας και έχει γραμμένα όλα τα ονόματα όσων έλαβαν μέρος στην όλη προσπάθεια ηχογράφησης και παραγωγής αυτής της κατά την γνώμη μου για την εποχή πρωτοποριακής ενέργειας.


Για την ιστορία η ηχογράφηση έγινε μετά από πολλές πρόβες, με επικεφαλής τον χοράρχη Λυκούργο Αγγελόπουλο (βλ. ιστοσελίδα Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας η οποία είναι δημιούργημά του - σήμερα ψάλλει στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης Αιόλου), στα στούντιο της Columbia στον Περισσό. Ενθυμούμαι ότι οι πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας ιερείς του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κυνοσάργους, Κ. Δεληγιάννης και Κ. Ανδρουλάκης, είχαν κατά νου την ενίσχυση του έργου της αποπεράτωσης της αγιογράφησης ή της αποπληρωμής του μαρμάρινου τέμπλου του Ι.Ν. που πρόσφατα τότε είχε κατασκευασθεί.


A' Όψις
Εκ νυκτός ορθρίζει... Αλληλούια... Ότε οι ένδοξοι... Τμηθείση τμάται... Τω συνδέσμω της αγάπης... Οι παίδες εν Βαβυλώνι... Νόμων πατρώων... Ξενίας Δεσποτικής...


Β' Όψις
Συντρέχει λοιπόν... Μυσταγωγών Σου Κύριε...


Να συμπληρώσουμε τέλος ότι το έντυπο του δίσκου τυπώθηκε στο τυπογραφείο Γουναρίδη το οποίο ήταν επί της Αμβροσίου Φραντζή στο ρεύμα με κατεύθυνση προς ΦΙΞ, λίγο πιο κάτω από το Πρατήριο της FINA (Δημήτρη Δορλή διόρθωσέ με). Σήμερα είναι κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Το ανωτέρω τυπογραφείο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο υπόγειο κατάστημα της πολυκατοικίας στη γωνία Φραντζή & Καπετάν Βάρδα 28.

Καλό Πάσχα σε όλους!

Οδυσσεύς Κουτσοποδιώτης
Απρίλιος 2011------
Ευχαριστούμε τον καθηγητή μουσικής Γιώργο Πετράκη (Ευαγγελική Ν.Σμύρνης 1968) για τη βοήθειά του στη ψηφιοποίηση του δίσκου.
ekto1972

5 σχόλια:

pcmc είπε...

Συγχαρητήρια για την επίκαιρη και πολύ καλή ανάρτηση.
Χρόνια Πολλά! Καλό Πάσχα!

Class of 72 είπε...

Να 'σαι καλά Γιώργο. Επίσης Χρόνια Πολλά σε όλους τους συμμαθητές.

Κ.Κor. είπε...

Φίλε και συμμαθητή Οδυσσέα, ευχαριστούμε που φρεσκάρεις τη μνήμη μας μ' αυτά τα πολύ όμορφα ντοκουμέντα. Αν θυμάμαι καλά, στη χορωδία μπορεί να είμασταν μαζί αλλά στην περιφορά του επιταφίου με τα λάβαρα και τα εξαπτέρυγα δίναμε κάθε χρόνο το παρόν. Να συνεχίσεις σε παρακαλώ να μας τροφοδοτείς με αναμνήσεις από μια εποχή τόσο διαφορετική από τη σημερινή. Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

Sot Rods είπε...

Να προσθέσω και μια λεπτομέρεια για τη σημαντική αυτή ανάρτηση του Οδυσσεά. Είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής ΗΧΗΤΙΚΟ ντοκουμέντο που έχουμε από την εποχή εκείνη. Μέχρι τώρα είχαμε μόνο οπτικό υλικό (φωτογραφίες) καθώς και το υλικό που "βγάζει" το Κυνόσαργες (κατάλογοι μαθητών, παλιά δημοσιεύματα κλπ). Ήχο όμως έχουμε για πρώτη φορά.

Τέλος να προσθέσω ότι μουσικός δεν είμαι, αλλά η χορωδία μού φαίνεται άψογη! Πρέπει να είχε γίνει πολλή δουλειά.

/σρ

Unknown είπε...

Οδυσσέα, συγχαρητήρια για την ανάρτηση σου....Ιδιαίτερα συγκινητική !...Το μέλος της χορωδίας Θάνος Δεληγιάννης του Κων/νου.