21.6.10

Αφιέρωμα στο Μουντιάλ (2): Άσκηση θάρρους

του Κώστα Δανιά
(ΣΤ' Γυμνάσιο 1972)

Ιούνης 1971, η Ελλάδα παραμιλάει με την πορεία του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο Πρωταθλητριών που έχει φτάσει στον τελικό. Το μεγάλο ματς στο Γουέμπλεϋ ξεκινά απόγευμα και η 5η τάξη στο ΕΚΤΟ έχει μάθημα στην απογευματινή βάρδια.

Μίνι σύσκεψη στο διάλειμμα: Όλοι περίλυποι και ουδείς αμφιβάλλει ότι ο "κουλός" - κέρβερος και άτεγκτος θεματοφύλακας της ... νομιμότητας και των απουσιών - θα απορρίψει ασυζητητί κάθε αίτημα να παρατήσουμε τα μαθήματα για ... την μπάλα! Παρ' όλ' αυτά, "τι είχαμε, τι χάσαμε", αναλαμβάνω να ζητήσω εγώ τη σχετική άδεια και μετά από λίγο ακολουθεί ο εξής διάλογος στο γραφείο του Παπαϊωάννου:

ΚΔ: (τοκ-τοκ στην πόρτα) Επιτρέπεται κ. Γυμνασιάρχα;

Π: (με αυστηρό ύφος, πάνω από τα γυαλιά) Τι τρέχει;

ΚΔ: Να, ξέρετε, σήμερα παίζει ο Παναθηναϊκός στο Γουέμπλεϋ και ....

Π: (πετάγεται όρθιος και με ακόμη πιο αυστηρό και "απορριπτικό" ύφος) Και λοιπόν, τι πα να πει αυτό;

ΚΔ: (τι να του πεις τώρα...) Να, λέγαμε μήπως θα μπορούσαμε, για κανένα διωράκι .... (κόμπος η γλώσσα και περιμένω ν' ακούσω τα χειρότερα!)

Π: (ξαφνικό νόημα, με το - καλό - χέρι, να πλησιάσω το γραφείο του, όπου ο άνθρωπος μεταμορφώνεται: η φωνή χαμηλή και συνωμοτική, το βλέμμα καλοσυνάτο) Δανιά, παιδί μου, να ξέρεις ότι στη ζωή κάποια πράγματα λέγονται και δεν γίνονται και κάποια άλλα ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΓΟΝΤΑΙ. Συνεννοηθήκαμε;

ΚΔ: (με εξ ίσου συνωμοτικό χαμόγελο) Απόλυτα. Χαίρετε!

Ακολούθησε μεταβολή, έξοδος, ενημέρωση, πανηγυρισμοί, ποδοβολητό στις σκάλες και ... σε 10 λεπτά όλο το τσούρμο στην Βρεσθένης για το ματς, στο σπίτι του Σωτήρη, περιχαρείς για το αποτέλεσμα της απόπειρας. Το σχολείο βέβαια "άδειασε" ακόμη και από τους καθηγητές!

4 σχόλια:

Κ.Κορωναίος είπε...

Για δες ρε ο "κουλός". Και δεν του το 'χα!

Sot Rods είπε...

Είναι πολλά που δεν ξέρουμε ή που δεν έγιναν ευρύτερα γνωστά για τους ανθρώπους αυτούς, Κώστα.

Φίλοι είπε...

Γιά σας παιδιά! Θα σας θυμήσω πως σαν χτες το 1970 έγινε ο τελικός στο καλύτερο παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε μέχρι σήμερα το μουντιάλ του Μεξικό μεταξύ Βραζιλίας των Πελέ, Ζαϊρζίνιο, Τοστάο, Ριβελίνο και της Ιταλίας των Μπονισένια, Ματσόλα, Φακέτι.
Το μουντιάλ του 70 όπως είδατε γινόταν Ιούνιο μήνα μέσα στις εξετάσεις του δευτέρου εξαμήνου. Λίγοι είχαν τηλεοράσεις και ακόμη λιγότεροι ξενύχταγαν γιά τα ματς που μεταδίδονταν 3 το πρωί. Είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε τα ματς του μουντιάλ του 70 με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Ορισμένοι έχασαν τα διαγωνίσματα τα οποία έδωσαν μετά τη λήξη με πιστοποιητικά γιατρού.
Θα σας περιγράψω και την πρώτη μου επαφή με ποδόσφαιρο στην τηλεόραση.
1966, στην πλατεία του Αη Γιώργη στη Ρουμπέση έχει το μαγαζί του ο Δαρμής που πούλαγε ηλεκτρικές συσκευές όπως σε κάτι ταινίες του Βέγγου. Στη βιτρίνα έχει μιά τηλεόραση που έδειχνε σε πειραματικές εκπομπές αγώνες από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αγγλίας. Ολος ο Νέος Κόσμος μπροστά. Εμείς πιτσιρικάδες δεν είχαμε καμιά πιθανότητα να πλασαριστούμε μπροστά και παίρναμε φευγαλέες εικόνες από το απίστευτο θέαμα που βλέπαμε. Και ήταν απίστευτο γιατί δεν χώραγε το μυαλό μας ότι μπορεί κάποιος στο σπίτι του να παρακολουθεί ποδόσφαιρο....

Class of 72 είπε...

Γιατρέ, έχεις δίκιο. Θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία για το τρομερό ΠΚ του '70 και τις συνθήκες που το είδαμε (2-4πμ, in black & white, εν μέσω εξετάσεων). Είχαμε κάνει και κάτι απίθανες πλάκες και οι φουκαράδες οι γονείς μας, μεροκαματιάρηδες οι περισσότεροι που έπρεπε να ξυπνήσουν νωρίς, υπέφεραν εκείνες τις μέρες. Θα τα πούμε όμως προσεχώς... (σαν πρόγραμμα του σινεμά ακούγεται).

/σρ