26.6.10

Λιθαράκια μνήμης

της Μαρίας Α.
(ΙΒ΄ Θηλέων 1971)


Αγαπητοί φίλοι, παιδιά όλοι του Ν. Κόσμου, ας βάλουμε όλοι τα λιθαράκια της μνήμης μας μήπως και φτιάξουμε ξανά.....ένα νέο κόσμο!!!!

Είχα την τύχη να φοιτήσω και στα δύο εξαιρετικά «ιδρύματα» και στο Amherst College (Δημοτικό Σχολείο του Ξυνού) και στο M.I.T (12ο Γυμνάσιο Θηλέων), οπότε καταλαβαίνετε ότι συγκινήθηκα ιδιαίτερα από το ταξίδι που «στήσατε» εσείς όλοι, πίσω στο χρόνο, τότε που ήμασταν παιδιά και η ζωή ήταν απλά γεμάτη από εικόνες (…μετά άρχισε η υλοποίησή τους). Όλα ήταν αθώα και σε κάθε περίπτωση, λειτούργησαν ευτυχώς σαν στέρεα θεμέλια και αποκούμπι της ψυχής μας, κάθε φορά που έρχονταν τα δύσκολα!!!


Για να συνεισφέρω λίγο και εγώ στις μνήμες, σας στέλνω δύο φωτογραφίες. Η πρώτη είναι της Γ΄ τάξης, έχει ληφθεί στις 11-3-1962, Απόκριες (είναι η τάξη των παιδιών που γεννήθηκαν το 1953, πήγαν στην Α΄ Δημοτικού το 1959 και αποφοίτησαν από την ΣΤ΄ Γυμνασίου το 1971) και η δεύτερη είναι των ίδιων παιδιών όταν ήσαν στη ΣΤ΄ τάξη, όπου και φαίνονται ο διευθυντής Βασίλης Ταξάκης, ο δάσκαλος της Ε΄ τάξης Βασίλης Σύμψας, (τον άλλο κύριο δεν τον θυμάμαι), και η δασκάλα (αυτή στο πλάϊ αριστερά) Ευαγγελία Καλύβα(;). Σας θυμίζω ότι αριστερά κάτω από τη σκάλα έμενε η κ. Σταματίνα (την έχω φωτογραφία) που καθάριζε το σχολείο κλπ., μια καλή γυναίκα (καμία σχέση με τους Μήτσους των Γυμνασίων ΣΤ' και ΙΒ' ). Τα παιδιά των φωτογραφιών τα θυμάμαι (..με τη βοήθεια σημειώσεων βεβαίως!!!).


Τέλος, μια πινελιά ανάμνησης στις τόσες πολλές, σας θυμίζω το τσαγκάρικο του Κυρ-Ηλία (Μπέρτου), ένα μικρό κτίσμα 1 x 1, στην Εκαταίου, που έκοβε όμως στη μέση την οδό Γεωμέτρου. Γκρεμίστηκε στη δεκαετία του 1970, όταν άνοιξε ο δρόμος.

Ευχαριστώ για τη χαρά που μου δώσατε, θα τα ξαναπούμε.

Μαρία
Ιούνιος 2010

4 σχόλια:

Φίλοι είπε...

Αγαπητή Μαρία, η σύζυγός μου Μάχη Αθανασοπούλου, αρκετά μικρότερη από εσάς αναγνώρισε στις φωτογραφίες σας τον δάσκαλό της Γκίνη (αυτός που δεν θυμάσαι), και την κυρία Ευαγγελία, καθώς και τον αδερφό της Νίκο Αθανασόπουλο, που στην αποκριάτικη φωτογραφία είναι ο καουμπόυ αριστερά με το μαύρο γιλέκο και στην κάτω φωτογραφία καθισμένος τρίτος από αριστερά. Και οι δύο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην οδό Λυσιμαχίας στο αδιέξοδο. (η φιλοξενία του σχολίου γίνεται από το δικό μου e-λογαριασμό).

Κ.Κορωναίος είπε...

Γκίνης, μάλιστα. Τον είχα ξεχάσει. Ευχαριστώ που μου τον θυμήσατε. Τον είχα στην Τετάρτη τάξη, αν θυμάμαι καλά. Ολοκληρώνεται σιγά σιγά το παζλ: στην Πρώτη η κα Βλάχου, στην Δευτέρα η κυρα-Βαγγελία, στην Τρίτη δύο δασκάλους (αυτός που μας άρχισε έφυγε στα μέσα της χρονιάς) στην Τετάρτη ο Γκίνης, στην Πέμπτη ο Σύμψας και στην Εκτη ο Ταξάκης.

Ανώνυμος είπε...

Στην τρίτη τάξη εμείς είχαμε την κ. Ερασμία (δεν θυμάμαι επώνυμο). ΄Ισως βοηθήσει στην ολοκλήρωση του πάζλ.
Μαρία Ανδρεάδου

Κ.Κορωναίος είπε...

Ερασμία Αναγνωστοπούλου. Μάλλον. Δεν μπορώ να είμαι 100% βέβαιος.